Na 57 jaar geeft Kees Wendt de kapperschaar over.
Na 57 jaar geeft Kees Wendt de kapperschaar over. Maranke Pater

Kees Wendt heeft heel veel haarstijlen voorbij zien komen

28 februari 2020 om 07:00 Mensen

PUTTEN Kees Wendt heeft begin vorige maand zijn kapsalon overgedragen aan een nieuwe huurder. Ruim 57 jaar was hij kapper aan de Dorpsstraat in Putten.

Maranke Pater

Toen Kees Wendt van de MULO af kwam, wist hij zeker dat hij kapper wilde worden. Hij vond een baan bij de herenkapsalon De Groot op het Singel in Nijkerk. ,,Ik ben nu 86. Ik ben van 1933, een hele oude lichting. Toen ik in Putten begon waren er maar drie herenkapsalons. Eén van mijn concurrenten ging al snel weg toen ik begon. Mijn moeder was 33 jaar toen ze weduwe werd. Tijdens de razzia van Putten werd mijn vader weggevoerd en zij is met drie kinderen blijven zitten, van wie ik de oudste was. Dit zorgde voor een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar mijn moeder toe. Mijn vader was bakker en we hebben nog een tijdje geprobeerd om de bakkerij draaiende te houden, maar dit is niet gelukt."

EIGEN ZAAK De wens om een eigen zaak te beginnen was groot. In december 1962 werd deze geopend aan de Dorpsstraat in het pand waar nu Optie1 in gevestigd is. ,,Toen had ik al tien jaar bij een baas in Nijkerk gewerkt. Het was een winter met heel veel sneeuw. Op de stoep lag wel een halve meter. Mijn baas in Nijkerk heeft mij heel goed geholpen bij de opstart. We zijn begonnen in de woonkamer van mijn moeder. We hebben drie panden gehad, een parfumerie, waar mijn vrouw verantwoordelijk voor was. En de twee panden waar nu deze kapsalon in gevestigd is."

Wendt is alleen herenkapper geweest: ,,Toen ik begon waren er maar drie andere herenkapsalons, waarvan er eentje al snel na mijn komst stopte. Als klein kind kwam mijn zoon Johan al regelmatig langs in de kapsalon om te zien waar ik mee bezig was. Toen hij van de MULO af kwam, wilde hij ook kapper worden. Dat is een groot succes geworden."

De mannen hebben nog een hele tijd samengewerkt. ,,We gingen als kappers ook naar de technische club van kappers in Zwolle. Hier hebben we ook veel succes gehad. Johan was heel goed. Hij heeft destijds een jongen geknipt die meedeed aan een TROS-programma van Linda de Mol en dat kwam op televisie. Dat was hele mooie reclame voor ons. We hebben samen veel plezier gehad aan de technische club. Je moet als herenkapper met de mode meegaan. Heel bewust met de mode meegaan. Op de technische club gingen we modebewust modellen maken."

Wendt heeft heel wat haarstijlen voorbij zien komen. ,,Nu is het allemaal heel kaal van opzij. Wij hadden van die Napoleonkapsels, recht afgeknipt van voren. Dat veranderde later ook weer. Kleine kinderen moesten in mijn tijd ook op geschoren worden. De mensen hadden niet veel geld. Het kinderkapsel moest zo kort mogelijk, want mensen wilden graag lang doen met de kapsels van hun kinderen. In die tijd ging je echt niet om de veertien dagen naar de kapper toe."

Wendt kreeg veel bekendheid in Putten door zijn zaak tegen de gemeente. Hij maakte bezwaar tegen de gemeentelijke zaakbelasting. Een proces dat ook door hem gewonnen werd. ,,De gemeente wilde baatbelasting gaan heffen voor de straat omdat ze de straat renoveerden en wilden vernieuwen. Dat mochten de ondernemers betalen. Ze zeiden dat we in een betere positie terecht waren gekomen en ik heb bewezen dat dat minder waar was. Toen kreeg ik gelijk van de Hoge Raad. Er kwamen zelfs mensen uit Apeldoorn om te vragen hoe ik dat geflikt had."

In 2002 nam zoon Johan de zaak over. ,,We hebben samen heel veel en leuk gewerkt." Toen Johan de kans kreeg om een goede baan in de jeugdzorg in Amsterdam te krijgen, heeft hij die met beide handen gegrepen. Hij verkocht de zaak terug aan zijn vader, die de kapsalon nu verhuurt aan Kapsalon Sadik. Wendt: ,,Het is wel mooi dat de zaak nu weer een herenkapsalon is. Ook omdat ik de herenkapsalon samen met Johan heb grootgebracht."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie