Een artist impression.
Een artist impression. Bosbad Putten

Geen grondwater voor in wildwaterbaan: zorgen om extra kosten

2 maart 2020 om 12:15 Politiek

PUTTEN Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft de vergunning voor het onttrekken van 22 miljoen extra kubieke meter water door het Bosbad Putten geweigerd. Het water is nodig voor de wildwaterbaan die in mei in gebruik wordt genomen.

Wijnand Kooijmans

Dat de vergunning is geweigerd, wordt bevestigd door Edwin Spikkert van het Waterschap. De huidige vergunning laat het onttrekken van 38 miljoen kubieke meter water toe. Een motivatie voor het weigeren van de vergunning is Spikkert nog niet bekend. Aangenomen mag worden de verdroging waarmee het gebied te kampen heeft.

SCHADE Dat werd al aangegeven door bestuurslid Gerard van den Brandhof van het Waterschap tijdens de discussie over eventuele woningbouw in het nabij gelegen gebied Husselsesteeg. Hij vindt het zelfs gewenst dat het Bosbad volledig stopt met het onttrekken van grondwater zodat de natuur zich kan herstellen. Onttrekking van grondwater veroorzaakt volgens hem schade aan de bodem waardoor ook water weglekt.

Ook Aart van Dusschoten (voorzitter van de Stichting voor Natuur- en Milieubescherming Putten) gaf al te kennen dat het gebied rond het Bosbad verdroogt. Hij wijst in dit verband op de Schoonderbeek, de Volenbeek en de Groevenbeek die soms helemaal droog liggen. Ook de aanleg van de begraafplaats Schootmanshof heeft een negatieve invloed gehad op de grondwaterstand in het gebied rond het Bosbad.

VRAGEN Het weigeren van de vergunning is voor Gemeentebelangen aanleiding direct vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Ellis van Dam wil weten of het college op de hoogte was dat grondwater voor de wildwaterbaan wordt gebruikt en dit mogelijk invloed heeft op het grondwaterpeil. Ook wil ze weten of er destijds onderzoek is gedaan naar het grondwater bij de begraafplaats dat in diezelfde tijd steeds lager kwam te staan.

Van Dam wil ook weten welke impact de weigering van het Waterschap heeft voor de gemeente Putten. De gemeenteraad heeft zich in meerderheid garant gesteld voor de financiële risico's van de aanleg van de wildwaterbaan. Om de wildwaterbaan in gebruik te nemen is het  Bosbad vermoedelijk aangewezen op de aankoop van de benodigde hoeveelheid water bij Vitens. Dat brengt extra kosten met zich mee.

EXPLOITATIETEKORT Van Dam vreest dat hierdoor het risico op een extra exploitatietekort van het Bosbad toeneemt. Zij wil dat het college verder onderzoek doet naar het huidige en toekomstige gebruik van grondwater door het Bosbad. Aan de hand daarvan kan dan een waardeoordeel worden gevormd hoe met grondwateronttrekking in de toekomst om te gaan. Voor dit onderzoek moeten, wat haar betreft, ook specialisten op dit gebied worden geraadpleegd.

Wethouder Roelof Koekkoek wil verder onderzoek door het ambtelijk apparaat. Hierbij moet onder meer de vraag worden beantwoord of de droogte in de gracht rondom de begraafplaats Schootmanshof zijn oorzaak vindt in het onttrekken van grondwater door het Bosbad.

Het bestuur van het Bosbad wil nog niet reageren.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie