(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Wijnand Kooijmans

Voorrang statushouders op huurwoning blijft in stand

5 maart 2020 om 07:20 Wonen

PUTTEN Statushouders blijven voorrang krijgen als het gaat om het toewijzen van huurwoningen in de gemeente Putten. Henk Koornneef (Gemeentebelangen) krijgt geen gehoor voor zijn pleidooi de voorrangsregeling voor statushouders af te schaffen.

Wijnand Kooijmans

Hij bracht het punt tijdens de vaststelling van de nieuwe huisvestingsverordening. Hierover zijn in regionaal verband afspraken gemaakt. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat spoedzoekers een betere kans krijgen een woning toegewezen te krijgen. Dit door meer woningen te verloten.

Ook is men nu tot afspraken gemaakt over uniforme spelregels voor de verdeling van sociale huurwoningen in de regio Noord-Veluwe om de schaarse sociale huurwoningen op een eerlijke en efficiënte manier onder woningzoekenden te verdelen.

Er geldt een gemiddelde wachttijd van acht jaarEERLIJK Koornneef vindt het niet eerlijk dat statushouders voorrang krijgen omdat dit, naar zijn mening, ten koste gaat van de tijd dat inwoners van Putten op een woning moeten wachten. Er geldt een gemiddelde wachttijd van acht jaar. Hij wil dat gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die de landelijke overheid biedt om statushouders niet langer voorrang te geven indien voor hen alternatieve woonruimte aanwezig is, zoals bijvoorbeeld Tiny Houses.

Jan van den Brink (SGP) vindt urgentie van statushouders wel van belang omdat deze groep extra aandacht vraagt. Onder meer is dit van belang voor een snelle integratie van hen in de Puttense samenleving.

VOORRANG Volgens wethouder Ewoud 't Jong komen mensen die met toestemming tijdelijk in een woning op een recreatiepark wonen niet in aanmerking voor urgentie wanneer de maximale termijn is verstreken waarvoor de vergunning geldt. Hij reageert daarmee op vragen van Joyce Kamphuis (Wij Putten) die een urgentie voor deze groep ongewenst vindt.

Jan van Meerveld (CDA) is blij dat er nu meer aandacht is voor spoedzoekers. Hij vindt wel dat goede afspraken moeten worden gemaakt met de buurgemeenten om te voorkomen dat alle druk bij de gemeente Putten wordt neergelegd. Wethouder 't Jong deelt de mening dat voorrang van statushouders van belang is voor een snelle integratie van hen.

AFSPRAKEN Door afspraken met de Woningstichting Putten levert de huisvesting van statushouders ook geen problemen op. De taakstelling voor de eerste helft van 2020 is inmiddels al ingevuld met zelfs een voorschot op de taakstelling voor de tweede helft van dit jaar.

Het door Koornneef ingediende amendement om statushouders geen voorrang te verlenen kreeg alleen de steun van de raadsleden van zijn eigen partij. De overige fracties stemden tegen. De nieuwe huisvestingsverordening kreeg daarna de steun van alle partijen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie