Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: 'Gratis is toch niet zo gratis'

7 maart 2020 om 07:05 Politiek

De afgelopen week hebben wij de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen verzonden. Dat is altijd slikken, besef ik. Ook al horen wij nog altijd bij de goedkopere gemeenten van Nederland. Tegelijkertijd hebben wij de opbrengst hard nodig om de gemeentelijke voorzieningen op peil te houden. En dat is best ingewikkeld in een tijd dat het kabinet veel taken op het gemeentelijke bordje legt, zonder daar de benodigde middelen tegenover te stellen.

WAARDE Punt van discussie bij de gemeentelijke belastingen is meestal de waarde van de woning, kortweg de WOZ-waarde. Die zouden wij hoog taxeren om een hogere totaalopbrengst te krijgen, zo hoor ik geregeld. Dat is niet zo. Het tarief berekenen wij pas als de taxaties uitgevoerd zijn. Als de totale taxatiewaarde van de panden in Putten hoger is geworden, stellen wij het tarief naar beneden bij. Daarmee halen wij als gemeente geen voordeel uit een hogere taxatie.

KOM LANGS Dit betekent niet dat wij nooit fouten maken bij het taxeren van de woningen in onze gemeente. Ook wij zitten er wel eens naast. Als u het niet eens bent met de taxatie, kom dan gewoon even langs in het gemeentehuis aan het Fontanusplein. Wij staan voor u klaar in ons vernieuwde servicecentrum.

Als wij er niet samen uitkomen, dan staat het u natuurlijk vrij om officieel bezwaar aan te tekenen. En als u ook dan geen gelijk krijgt, kunt u naar de rechter. Zo is dat in ons land geregeld.

VERDIENMODEL Bezwaar maken lijkt overigens meer en meer een soort van verdienmodel te worden. Steeds meer adviesbureautjes en financiële consultants maken graag, namens u, bezwaar. Gratis en voor niets, zo klinkt het in de radiospotjes die veelvuldig voorbij komen. Dat lijkt heel lucratief. Dat is het ook, maar dan vooral voor de bureautjes en de consultants. Krijgt u gelijk? Dan is uw voordeel vaak beperkt tot enkele tientjes per jaar, terwijl de bureaus de proceskosten tot wel 700,00 euro op de gemeente mogen verhalen. Dat is een strop voor ons als gemeente Putten én voor de belastingbetaler. Proceskosten worden namelijk doorberekend in de gemeentelijke belastingen. Gratis is daarmee toch niet zo gratis.

Kortom, kom eerst praten als u het niet eens bent de aanslag. Dan gaan wij kijken wat er mogelijk is. In uw én in het gemeentelijk belang.

Ewoud 't Jong,
wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie