Afbeelding
Koffie

Wat is milieuvriendelijker koffie drinken?

12 maart 2020 om 17:25 Partnercontent

Op allerlei manieren kunnen wij ons inzetten voor een milieuvriendelijke wereld. Ook als het om het drinken van koffie gaat zijn er mogelijkheden. Dit zit hem in de koffie die je kiest. Waar komt het vandaan en op welke manier is het verbouwd? Daarnaast is het goed om te realiseren uit welke beker je drinkt. Ga je voor wegwerpbare bekers of stenen mokken?

Thuis koffie drinken
Het drinken van koffie is iets dat wij overal doen, ook thuis wordt er veel koffie gedronken. Tijdens een ontbijt, tussendoor even koffie drinken en na het eten. Bij deze gewoonte wordt energie verspild. Drink je koffie uit een stenen mok? Let in dat geval op bij het afwassen. Verbruik zo min mogelijk water en schoonmaakmiddel, daarmee help je milieu een handje. Let daarnaast ook op het stroomverbruik van een koffiezetapparaat en welke losse koffie of bonen je gebruikt. Probeer koffie zoveel mogelijk uit de buurt te halen en het transport te minimaliseren. Het komt immers al helemaal naar Nederland uit Azië, Zuid-Amerika of Afrika en in de laatste kilometers naar de deur wordt de grootste hoeveelheid CO2 uitgestoten.

Koffie drinken op het werk
Op het werk wordt vaak koffie uit een wegwerpbekertje gedronken. Is dit een probleem? In eerste instantie verwachten veel mensen dat koffie uit een bekertje van plastic of karton veel milieuschade oplevert. Niet is minder waar! Dat heeft met name te maken met het alternatief: een stenen mok. De mok moet steeds weer gewassen worden met warm water als er koffie gedronken wordt. Bij een wegwerpbaar bekertje is dat niet het geval. Zeker als je duurzame koffiebekers gebruik is dit prima. Het materiaal kan vergist worden en het papier kan gerecycled worden. Milieu Centraal heeft een interessant stuk geschreven over de keuze tussen een wegwerpbekertje tussen en een mok. Dat kun je hier lezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie