Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Oud papier inzamelen moet anders worden geregeld

6 januari 2020 om 17:03 Overig

PUTTEN De politieke partijen in de Puttense gemeenteraad willen de huidige inzameling van oud-papier het liefst voortzetten en geven dat ook als advies mee aan het college van burgemeester en wethouders. Ook al vindt men dat het eigenlijk gaat om een verkapte subsidie.

Wijnand Kooijmans

Partijen zijn wel van mening dat de huidige vergoeding niet intact kan blijven. Dat betekent dat de opbrengsten voor de vereniging Oud Papier Actie (OPA) en een aantal brengverenigingen naar beneden wordt bijgesteld. Waarbij de vraag is of zij het papier daarmee nog willen blijven inzamelen.

WERELDMARKT Dat de afspraken moeten worden herzien is een gevolg van de situatie op de wereldmarkt. Met name in China zijn de tarieven voor het oud papier fors teruggelopen. Daar staat tegenover dat de kosten voor de op- en overslag fors duurder worden.  Volgens wethouder Roelof Koekkoek was de prijs op 1 januari van dit jaar nog dertien euro per ton maar is de verwachting dat dit terugloopt naar 0.

Tijdens de commissie economie, bestuur en openbare ruimte werd duidelijk dat de partijen worstelen met het vraagstuk. Bij Ellis van Dam (Gemeentebelangen) leven vooral vragen. Onder meer of de lagere opbrengst betekent dat de clubs die hierdoor worden getroffen op een andere wijze voor subsidie bij de gemeente aankloppen. Een zelfde vraag leeft bij Gertine Elsenaar (CDA).

TRANSPARANT Jan van den Brink (SGP) vindt de huidige constructie weinig transparant. En dat daarom de vraag moet worden gesteld of de gemeente het inzamelen niet gewoon zelf moet doen. Maar wil eigenlijk eerst onderzocht zien of het niet haalbaar is dat het oud-papier naar centrale adressen wordt gebracht. Iets wat de bewoners van het buitengebied toch al moeten doen.

Arap-John Tigchelaar (Wij Putten) geeft aan dat de gemeente de marktprijs niet kan beïnvloeden. Maar wel de kosten door bijvoorbeeld te bepalen dat niet langer op zaterdag wordt ingezameld waardoor de extra kosten voor de inzet van een chauffeur wegvallen. Ook hij wijst op het feit dat het in principe gaat om een verkapte subsidie en de gemeente de opbrengst van het oude papier momenteel gewoon weg geeft.

HEFFING Waar de opbrengst eigenlijk naar de heffing voor de fvalstoffen zou moeten gaan. Dat zou betekenen dat een huishouden  zo'n zeven euro minder aan heffing hoeft te betalen. Maar het zelf inzamelen betekent dat de lasten vermoedelijk met zo'n zes euro per huishouden moeten stijgen. Nadeel van OPA vindt hij dat hieraan maximaal 25 verenigingen kunnen deelnemen en zij bepalen wie wel of niet lid kan worden.

Hij heeft ook gesignaleerd dat het verenigingen moeite kosten vrijwilligers te vinden die achter op de wagen willen staan. Het gaat om vier vrijwilligers per zaterdag met een opbrengst van duizend euro voor de vereniging. Tegenover alles staat ook weer dat de gemeente Putten het gescheiden inzameling van afval als één van de beste gemeenten op de rit heeft staan. Waardoor, voor well scenario het college ook kiest, er voor gewaakt moet worden dat de gescheiden inzameling niet stokt.

GROEN Jan van de Brink (ChristenUnie) zegt dat het ingeslopen is dat kinderen zien dat hun ouders oud papier gescheiden inzamelen. En daarmee verantwoordelijkheid nemen voor het leefmilieu. Het liefst wil hij dat scheiden dan ook niet ontmoedigen. Wat hem betreft moet er wellicht gekeken worden of verenigingen andere inkomsten kunnen binnenhalen door bijvoorbeeld een stukje groen te onderhouden. OPA gaat na zo'n veertig jaar dan wel verloren maar dan kan de nieuwe
vereniging Groenling tegenover worden geplaatst.

Koekkoek vindt vooral het onderzoeken waard of het papier kan worden gebracht naar bijvoorbeeld kerk of school. Ook al betekent dit dat besluitvorming pas na 1 april kan plaatsvinden. Tot die datum wordt de oude prijs gegarandeerd. Hij gaat ook met betrokken partijen nog in overleg. Dat het anders moet is hem wel duidelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie