Afbeelding
Duurzame energie

Energiebesparende maatregelen en de financiering

12 maart 2020 om 17:00 Partnercontent

Putten wil in 2050 een klimaatneutrale gemeente zijn. Dat houdt in dat de uitstoot van alle broeikasgassen binnen de gemeente tot nul wordt gereduceerd. Dit kan worden bereikt door energiebesparende maatregelen te nemen en door duurzame energie op te wekken. Voor woningeigenaren zijn er verschillende leningen en subsidies beschikbaar om de woning te verduurzamen.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)
De basis van duurzaam wonen is een goed geïsoleerd huis. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte goed binnen, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Dit zorgt ervoor dat de energierekening flink daalt. Daarnaast zorgt goede isolatie voor meer wooncomfort. Onder meer met dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en HR++ glas kan dit bereikt worden. Welke isolatiemaatregelen noodzakelijk zijn hangt af van het bouwjaar van de woning. Om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te isoleren stelt de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar. Hiermee krijgen zij 20 procent van de kosten terug als ze minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Woningeigenaren kunnen deze lening tot 31 december 2020 aanvragen.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Zodra een woning goed geïsoleerd is, kan er worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Op deze manier kan de woning verwarmd worden zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Naar verwachting zal 50 procent van de woningen straks worden verwarmd door middel van stadsverwarming. Daarnaast kan de woning ook verwarmd worden met een warmtepomp, pelletkachel, zonneboiler of een biomassaketel. Woningeigenaren die investeren in een warmtepomp of zonneboiler kunnen hiervoor een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Deze tegemoetkoming noemen we de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Btw op zonnepanelen terugvragen
Eigenaren van zonnepanelen leveren energie aan het energienet. Eigenlijk hebben zij op deze manier een mini-energiebedrijfje. Daarom ziet de Belastingdienst deze mensen als ondernemers. Dat heeft als voordeel dat zij de 21 procent btw die zij voor de zonnepanelen betaald hebben, kunnen terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-aangifte moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen zijn gekocht worden ingediend.

De Energiebespaarlening
Woningeigenaren die niet genoeg spaargeld achter de hand hebben om hun woning te verduurzamen, kunnen hiervoor geld lenen. Een voorbeeld van zo'n lening is de Energiebespaarlening. Particulieren kunnen maximaal € 25.000 lenen, tegen een aantrekkelijke rente. Mensen die hun woning helemaal energieneutraal willen maken, kunnen zelf tot maximaal € 65.000 lenen. Afhankelijk van het energieverbruik kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse kosten van de lening te dekken.

Overige groene leningen
Naast de Energiebespaarlening zijn er nog meer leningen waar woningeigenaren een beroep op kunnen doen. Zo heeft de gemeente Putten voor het jaar 2020 opnieuw € 350.000,00 beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsleningen. Daarnaast kunnen eigenaren een persoonlijke lening afsluiten bij de bank om te kunnen investeren in energiebesparende maatregelen. Onder meer de Rabobank en de ING bieden bijvoorbeeld een specifieke duurzaamheidslening aan. Ook een persoonlijke lening van ABN AMRO is een optie, de zogenoemde GreenLoans lening.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie