Afbeelding
Tumisu (pixabay)

Live: Extra maatregelen rond corona

12 maart 2020 om 15:49 Zorg Coronavirus

PUTTEN De coronamaatregelen zijn uitgebreid over het hele land. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de overheid en het RIVM. Iedereen in het hele land moet thuis blijven bij klachten, evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan en werknemers wordt gevraagd thuis te werken. De maatregelen gaan in per direct en duren zeker tot en met 31 maart.

Voor mensen met klachten geldt: blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel pas met een huisarts als de klachten toenemen. Evenementen en activiteiten met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dat geldt ook voor sportclubs en sportwedstrijden, theaters en musea bijvoorbeeld. Zo is al het prof- en amateurvoetbal afgelast. Hogescholen wordt gevraagd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden. Er is vooralsnog geen reden om basisscholen, middelbare scholen en mbo's te sluiten. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, en bijeenkomsten op het werk met 100 personen of meer kunnen niet doorgaan.

Gevraagd wordt om bezoek aan ouderen en mensen met minder weerstand te beperken of liever te vermijden. Voor zorgpersoneel is het extra hard werken, blijf pas thuis bij klachten en koorts en stem dat af met je werkgever. En zorgpersoneel wordt gevraagd niet naar het buitenland te reizen.

21.45 uur: Dit liveblog is voor vandaag gesloten.

21.30 uur: Partycentrum De Huifkar heeft de Dance-Classics Party van 21 maart geannuleerd. Er is ook al een nieuwe datum: zaterdag 13 juni. De entreekaarten hiervoor blijven gewoon geldig.

20.57 uur: Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

20.21 uur: De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zorgen ervoor dat veel ouderen vereenzamen. Dat stelt de ouderenbond ANBO. ,,Zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen", aldus Liane den Haan, directeur van de bond.

20.11 uur: GGD Noord- en Oost-Gelderland onderbreekt vanaf komende maandag 16 maart het Rijksvaccinatieprogramma voor alle 4- tot 18-jarigen in de 21 gemeenten in de regio. De BMR/DTP en HPV-vaccinaties worden verplaatst naar het najaar van 2020. De meningokokkenvaccinaties gaan wel door maar op kleinere schaal en op een ander moment. 

19.40 uur: De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

19.36 uur: Uit het contactonderzoek onder medewerkers van ziekenhuis St Jansdal, locatie Harderwijk, blijkt dat drie van hen het coronavirus hebben opgelopen. De betreffende medewerkers zitten in thuisisolatie en worden door de GGD in de gaten gehouden. Ook zijn twee patiënten vandaag positief getest.

18.23 uur: In lijn met de door de overheid aangekondigde maatregelen wegens Corona is de voorstelling van Joris Luyendijk bij Theater Stroud die voor donderdag 19 maart gepland stond geannuleerd. Nadere informatie over de gekochte kaarten volgt.

16.35 uur: In verband met het coronavirus heeft de regering besloten dat evenementen van meer dan 100 mensen worden afgelast tot en met 31 maart. De KNVB heeft het amateurvoetbal ook tot die tijd afgelast. Voor SDC Putten betekent dit dat vanavond alle trainingen zijn afgelast, ook de kantine is dicht. ,,Er worden nu vele vragen gesteld aan ons", zegt voorzitter Albert de Bruin. ,,Vanavond hebben we een breed overleg hoe wij hier verder mee moeten omgaan en wat een en ander betekent voor ons als club. Denk ook aan geplande evenementen als bingo en kaarten bijvoorbeeld. Veiligheid en gezondheid heeft prioriteit nummer 1.

16.19 uur: Protestantse Kerk Nederland (PKN) raadt kerkelijke gemeenten aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. Deze maatregel geldt tot en met 31 maart 2020. Ds. René de Reuver leidt op zondag 15 maart op NPO 2 (tijdstip nog onbekend) vanuit de kapel van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk een korte meditatie ter vervanging van de kerkdiensten die zondag niet door kunnen gaan. Deze uitzending wordt verzorgd door de EO.

16.00: Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg van het crisisteam van het kabinet.

15.59 uur: Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Universiteiten wordt wel gevraagd grote hoorcolleges voorlopig online te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie