Met het hoeden van de schapen is de eerste aanzet gegeven voor versterking van de Krachtighuizerheide.
Met het hoeden van de schapen is de eerste aanzet gegeven voor versterking van de Krachtighuizerheide. VVV-Putten

Uitstraling Puttense entrees wordt verbeterd

19 maart 2020 om 12:31 Recreatie

PUTTEN De locaties Putterbos, Landgoed Schovenhorst en de Krachtighuizerheide zijn binnen de gemeente Putten in beeld als Veluwe Entree.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om locaties waar de mensen vanuit thuis of vakantieaccommodatie met hun vervoermiddel aankomen. De locaties hebben meerwaarde voor de natuurbescherming, de routesystemen en ondernemers. Via markering worden de locaties onder de aandacht gebracht, mede om de bezoekersstromen te sturen en daarmee de recreatiezonering te ondersteunen.

NATUUR Hiermee wordt invulling gegeven aan één van de onderwerpen die voortvloeien uit het programma 'Vitale vakantieparken.' Hierbinnen wordt ook gestreefd naar een betere zonering voor natuur en recreatie. Waar de natuur kwetsbaar is wordt deze ontzien, waar de natuur voldoende draagkracht heeft en er behoefte is aan recreatie, krijgt de recreatie meer ruimte.

De parkeerplaats bij het Putterbos is inmiddels door het college van burgemeester en wethouders aangemeld als pilot voor het Veluwse bebordingsproject. Ook is een start gemaakt met het voor 2020 geplande project Dorpsentrees wat de aantrekkelijkheid moet verhogen van de plaatsen waar het dorp Putten wordt binnengereden.

OPDRACHT Het college van burgemeester en wethouders erkent dat de uitstraling van Putten op verschillende plaatsen beter kan. Soms is er recht zicht op industriële panden, ontbreekt een groene uitstraling of ontbreekt een verwijzing naar het toeristisch karakter van de gemeente Putten. Aan een landschapsarchitect is opdracht gegeven om een document op te stellen waaruit inspiratie kan worden geput voor de herinrichting van de entrees.

Met de inrichting van de Krachtighuizerheide als Veluwe Entree wordt ingezet op de verbetering van de kwaliteit van de hei en de huidige situatie in dit gebied die niet voldoet aan de wensen van de gasten. Ingezet wordt op een gastvrije entree en recreatieve versterking van het gebied. De eerste aanzet is gerealiseerd door de heide in de zomermaanden te laten beheren door een herder.

GASTHEER Dit voorjaar wordt door het IVN gestart met het geven van een cursus aan recreatieondernemers over natuur, landschap en cultuurhistorie van de directe leefomgeving. Dat moet zorgen dat de betreffende ondernemers als 'gastheer van het landschap' de opgedane kennis overbrengen op hun gasten.

De eerste ervaringen met het aanbod van landgoed Schovenhorst voor de entree en consumpties bij het beklimmen van de bostoren zijn positief. De kosten van het beklimmen van de bostoren, gecombineerd met de uitgaven aan de horeca, bleken vooral voor gezinnen een drempel. Dat maakt dat het aanbod dit jaar wordt verlengd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie