Afbeelding
archief

Veel aanvraag steun door bedrijfsleven, geen dodelijke slachtoffers corona-virus in Putten

28 maart 2020 om 11:00 Corona

PUTTEN Bij de gemeente Putten zijn al bijna honderd verzoeken ingediend in aanmerking te komen voor het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Dat blijkt uit de brief van burgemeester Henk Lambooij aan de gemeenteraad van Putten.

Wijnand Kooijmans

Na het ingaan van de strengere regels zijn er, zo geeft Lambooij, aan geen overtredingen geconstateerd van de regels. In het centrum is het rustig en houden mensen afstand van elkaar. Van samenscholing is amper sprake. De winkels voeren in de ogen van Puttens eerste burger een adequaat deurbeleid. Bij de Poolse supermarkt zijn affiches in het Pools uitgereikt. Door de gemeente zijn bij de bekende ontmoetingsplekken voor jongeren borden geplaatst.

HUISARTSEN Volgens Lambooij maken de huisartsen zich wel bezorgd over de toegenomen zorgvraag. Er is sprake van ziekte onder het personeel. Met de huisartsen wordt geregeld contact onderhouden. De opvang van coronapatiënten wordt voor een deel ook op regionaal niveau gevolgd. Daarbij gaat het om patiënten die niet noodzakelijkerwijs in het ziekenhuis verblijven maar waarvoor de zorg in de thuissituatie te kort schiet. De gemeente is aangehaakt bij initiatieven op dit vlak.

Concrete gegevens over het aantal besmette personen in Putten ontbreken. Dit omdat er nog maar in een beperkt aantal gevallen wordt getest. Lambooij prijst zich gelukkig dat in Putten tot nu toe nog geen mensen aan het virus zijn overleden. De Woningstichting Putten heeft laten weten zich aan te sluiten bij het landelijk beleid dat er geen huisuitzettingen zullen plaatsvinden.

IMPACT De uitbraak heeft, zo geeft Puttens eerste burger aan, een grote economische impact. Vanuit het lokale bedrijfsleven, met name horeca en recreatiesector, is goed geageerd op de maatregelen om betaling van belang uit te stellen, in meer termijnen te kunnen betalen of pas later aanslagen op te leggen. Inmiddels worden ook particulieren op deze wijze gefaciliteerd.

De maatregelen die zijn genomen om de weekmarkt door te kunnen laten gaan hebben gewerkt, zo is de mening van Lambooij. Onder meer door aantal marktkooplieden met levensmiddelen toe te staan en het plaatsen van borden bij de ingang van de markt.

DRUK De lokale scholen en kinderdagverblijven blijken, volgens Lambooij, prima in staat om de kinderen van personen in vitale functies op te vangen. Wel merkt hij dat de druk toeneemt. Er is inmiddels ook vraag naar opvang buiten de reguliere tijden. Aandachtspunt vindt Lambooij de continuering van  de jeugdzorg.

De bedrijfsvoering van de gemeente is inmiddels volledig ingericht op het werken op afspraak. Ter bescherming van bezoekers en medewerkers zijn er extra maatregelen genomen, zoals desinfectie handen bezoekers bij binnenkomst, meer afstand tussen bezoeker en medewerker, werken met handschoenen door medewerkers bij de overdracht van zaken en het plaatsen van extra schermen bij de balies.

BEZETTING De bezetting van het gemeentehuis is teruggebracht tot minimaal. Online overleg is wel aan de orde van de dag. Het werk vanuit huis gaat door, soms zo goed en kwaad als het gaat. Het college is, zo geeft Lambooij aan, paraat maar werkt ook veelvuldig vanuit de thuissituatie. Ook tussen hen vindt online overleg plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie