Afbeelding
Henk Hutten

Nog geen boetes voor samenscholing in Putten

2 april 2020 om 20:27 Corona Coronavirus

PUTTEN Via zowel de servicedesk als sociale media worden bij de gemeente Putten overtredingen van het samenscholingsverbod gemeld. In een brief aan de gemeenteraad geeft burgemeester Henk Lambooij aan dat na de ontvangst van een melding boa's direct actie ondernemen. Tot op heden zijn echter alleen waarschuwingen uitgedeeld, nog geen boetes.

Wijnand Kooijmans

Lambooij heft meteen het waarschuwend vingertje op. De boa's zijn ook zaterdag paraat. In algemeenheid houden inwoners, bedrijven en instellingen zich, zo is de waarneming van de burgemeester, goed aan de beperkende maatregelen. Over het algemeen is het rustig in Putten.

De markt is goed verlopen. De klanten bij de kramen hebben zich aan de anderhalve meter afstand gehouden. Etenswaren werden niet ter plekke genuttigd. Overigens verhuist de markt vanaf woensdag 22 april tijdelijk naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis. Dat heeft echter niet te maken met het corona-virus maar met de start van de werkzaamheden van de nutsbedrijven op het Kerk- en Fontanusplein. Van kracht blijft dat alleen food kramen worden toegestaan.

BORDEN Op diverse 'hotspots' binnen de gemeente waar mensen samen komen zijn door de gemeente borden geplaatst met coronarichtlijnen. Supermarkten en winkels voeren in de ogen van Lambooij een adequaat deurbeleid. Bij veel winkels worden de maatregelen inmiddels meertalig gecommuniceerd.

Van besmettingen is in de gemeente Putten tot nu toe maar beperkt sprake. Voor zover Lambooij bekend zijn er ook nog geen dodelijke slachtoffers te betreuren. In regionaal verband is Putten inmiddels aangehaakt bij initiatieven rond de opvang van coronapatiënten.

HULP De huishoudelijke hulp is beperkt tot het absoluut noodzakelijke. De gemeente houdt wel in de gaten welke zelfstandige ouderen hierdoor mogelijk in de knel komen. De druk als het gaat om onderwijs en jeugdhulp neemt toe. Er is steeds meer vraag naar opvang buiten de venstertijden. Er wordt gewerkt aan de realisatie van een noodopvang aan de Rimpelerweg. Extra aandacht gaat uit naar kinderen die tussen de wal en het schip dreigen te vallen.

ONDERNEMERS De uitbraak heeft in Putten een grote economische impact. Er hebben zich inmiddels 150 ondernemers bij de gemeente gemeld voor financiële ondersteuning op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. De geldende noodverordening heeft een grote impact op de parken en campings in Putten. Bij de ondernemers bestaat begrip voor de maatregelen maar er zijn wel grote zorgen over de continuïteit van de bedrijfsvoering. De ontwikkelingen binnen deze branche worden nauwgezet gevolgd door de gemeente. Het toezicht van de boa's strekt zich overigens ook uit over campings en parken.

CENTRUMPLAN Begin juni wordt een begin gemaakt met de uitvoering van het centrumplan. Dat is een maand later dan voorzien. De woningbouw in Rimpeler stagneert niet. Ten aanzien van besluitvorming door de raad staat 23 april een digitale raadsvergadering gepland. Hierop staan alleen niet-controversionele agendapunten. De uitbraak van het virus heeft ook voor de gemeente financiële consequenties. De verwachting is dat de volledige impact daarvan pas in het najaar duidelijk wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie