Afbeelding
Duurzaamheid

Wat is de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex?

7 april 2020 om 13:00 Partnercontent

Net zoals de meeste Nederlandse gemeentes maakt ook de gemeente Putten zich sterk voor duurzaamheid. Er spelen in gemeentes heel veel zaken die duurzaam aangepakt kunnen worden. Duurzaamheid stopt namelijk niet alleen bij energie vergelijken, maar kan doorgevoerd worden in alle aspecten van het dagelijks leven in een gemeente. In de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) wordt dit vastgelegd.

Hoe werkt de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex?
In de GDI wordt de woon- en leefomgeving met betrekking tot duurzaamheid vastgelegd van alle Nederlandse gemeentes. Hieronder ook de duurzaamheidsgegevens van de gemeente Putten. Aan elk aspect wordt een score gehangen die vergeleken kan worden met de totale Nederlandse score. Is de score van de een gemeente lager dan de gemiddelde Nederlandse score? Dan houdt dit in dat deze gemeente op dit vlak slecht scoort. Gelijkwaardig of hoger scoren dan de landelijke score, houdt in dat deze gemeente het op het vlak van duurzaamheid goed doet. De gemeente Putten heeft het jarenlang niet slecht gedaan. Enkele malen stond Putten hoog in de top 10 van meest duurzame gemeentes. De laatste GDI scores uit 2018 geven aan dat de gemeente Putten zelfs de derde duurzaamste gemeente van Nederland is.

Indicatoren
Voor het berekenen van de scores per gemeente hanteert de GDI drie publieke hoofdzaken met hieronder een verdeling in negen categorieën:

  • Economie: werk en openbare financiën.
  • Milieu & Energie: kwaliteit milieu & natuur, grondstoffen, klimaat & energie en mobiliteit.
  • Mens & Maatschappij: Basisbehoeften, Persoonlijke ontwikkeling en sociale ontwikkeling.

Alle negen categorieën hebben een onderverdeling naar 24 verschillende indicatoren. Aan deze indicatoren wordt een cijfer toegekend op de schaal van 0 t/m 10. Zo ontstaat er een volledig beeld van hoe duurzaam het maatschappelijke leven in een bepaalde gemeente is. Op basis van alle cijfers kan een algemeen gemiddeld cijfer berekend worden. Met dit cijfer plaatst een gemeente zich op een bepaalde hoogte in het overzicht 'duurzaamste gemeente van Nederland'.

Groene gemeente
De inwoners van de gemeente Putten hoeven zich niet te schamen. Hun score was totaal 6,7 en daarmee lieten zij alleen de gemeentes Nunspeet en Zeewolde voor. Het landelijke GDI cijfer stond op 5,8. Op het gebied van duurzame economie scoorde Putten uitzonderlijk goed met een cijfer van 8,6, terwijl het landelijke cijfer op 6,5 stond. Op het vlak van Milieu & Maatschappij scoorde Putten een 5,7 tegenover een landelijk cijfer van 5,1. Dit is redelijk, maar kan beter. Energie vergelijken en voor groene contracten kiezen, kan deze score doen verbeteren. Het energieverbruik is al vrij laag. Alleen voor mobiliteit, het CO² vrij maken van woningen en implementeren van hernieuwde energie scoort Putten slecht. Maar dit is in alle gemeentes slecht. Tenslotte behaalt Putten met de categorie Mens & Maatschappij een goede score van 6,8, tegenover een landelijk cijfer van 6,2. Putten scoort op alle vlakken hoger dan het landelijke cijfer. Voor Putten is het daarmee zeker mogelijk om binnen enkele jaren een groene gemeente te zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie