Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Saamhorigheid

11 april 2020 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

Speciale bezorgdiensten voor thuiszitters, de berenjacht voor kinderen, gepensioneerde verpleegkundigen die zich melden bij hun voormalige werkgever: de coronacrisis, hoe dramatisch ook, zorgt ook voor veel mooie initiatieven.

HANDEN INEEN In Putten zijn er de scholen en kinderopvangcentra die de handen ineen slaan om te voorkomen dat kinderen tussen wal en schip raken. Er zijn kerken die hun kerkdiensten online aanbieden en op die manier steun en troost bieden. Lokale ondernemers bewandelen vernieuwende wegen. Er zijn inwoners die zich belangeloos voor hun buren of anderen in de samenleving willen inzetten. Juist het opleven van het saamhorigheidsgevoel vind ik belangrijk. Als het er echt op aankomt, dan zetten wij de schouders er samen onder. Dat laten de afgelopen weken wel zien.

TEMPO Ook het tempo waarin wij leven is anders geworden. Opeens gaan we niet meer overal naar toe en is thuis blijven het devies. Dat leidt in ieder geval tot hele korte fileberichten. En in de winkels gaat het vooral om kort boodschappen doen, waarbij we steeds 1,5 meter afstand van elkaar houden. Het dorp ingaan om even een praatje met elkaar te maken is er nu niet bij. Om mij heen hoor ik dan ook dat door het wegvallen van allerlei sociale contacten, er juist behoefte ontstaat aan echt contact met elkaar.

VOLHOUDEN Verder merk ik dat de waardering voor de zorgsector sterk groeit. Dat geldt, in bredere zin, ook voor iedereen die meehelpt om de maatschappij draaiende te houden. Het lijkt er bij de onze Servicebalie op dat mensen nu veel vriendelijker zijn voor elkaar. We moeten alle maatregelen nog een tijd volhouden, maar die ontwikkeling juich ik van harte toe.

LESSEN Grote vraag is hoe het in ons land, en mogelijk wereldwijd, verdergaat na de coronacrisis. Ik hoop echt dat wij het gevoel van saamhorigheid dat nu ontstaat kunnen vasthouden. Dat wij vriendelijk blijven voor de mensen om ons heen. Dat zou mooi zijn.

H.A. Lambooij,
burgemeester

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie