De Christelijke Gereformeerde kerk op de begraafplaats staat in de steigers
De Christelijke Gereformeerde kerk op de begraafplaats staat in de steigers Wijnand Kooijmans

Ruim duizend graven extra en tolietvoorziening op begraafplaats Schootsmanhof

14 april 2020 om 07:00 Maatschappelijk

PUTTEN De begraafplaats Schootmanshof wordt uitgebreid met rond de 1.050 graven om tot 2045 te voldoen aan de vraag naar nieuwe graven. Ook krijgt de begraafplaats een eigen toiletvoorziening. De gemeenteraad wordt gevraagd het hiervoor benodigde krediet van 541.000 euro beschikbaar te stellen.

Wijnand Kooijmans

Jaarlijks vinden er in Putten tussen de 130 en 170 begrafenissen plaats. Het aantal nieuwe graven ligt jaarlijks tussen de vijftig en tachtig. Dat is de reden dat de gemeente in 2016 is begonnen met de renovatie en uitbreiding van de begraafplaats en inmiddels de eerste twee fasen zijn uitgevoerd. Hiermee is begraven tot 2030 in principe gewaarborgd.

GEBRUIKSKLAAR Om ook na dat jaar verzekerd te zijn van de mogelijkheid tot begraven moet echter nu al met de derde fase van de uitbreidingsplannen worden gestart. De benodigde gronden zijn al eerder aangekocht. Met de uitbreiding wordt ook de kwaliteit van de begraafplaats verhoogd. Het plan voorziet in een verhoging van de esthetische en ecologische waarde van de huidige begraafplaats. Schootmanshof draagt daarbij bij aan het groene en verzorgde karakter van de openbare ruimte.

Ten behoeve van de bezoekers aan de begraafplaats, de werknemers van de begrafenisondernemers en voor het gemeentelijk personeel is er de noodzaak een eigen toiletvoorziening te realiseren. De Christelijke Gereformeerde kerk heeft geen personeel om de toiletvoorziening in het kerkgebouw schoon te houden en stelt deze daarom niet open voor gebruik.

STERFTECIJFERS Indien de sterftecijfers hoger uitvallen dan verwacht moet de uitbreiding eerder in gebruik worden genomen. Door tijdig met de uitbreiding te starten wordt, zo geeft het college aan, het jaar 2030 ruimschoots gehaald. Daarmee is de continuïteit gewaarborgd.

De aangekochte grond maakt wel deel uit van het foerageergebied van de das. Om te voorkomen dat wordt gehandeld in strijd met de Wet natuurbescherming, worden er vooraf compenserende maatregelen getroffen om verstoring van de das te voorkomen. Het gaat om het aanleggen van een geul, waarmee de das onverstoord door het gebied wordt geleid.

HEKWERK In het plan is ook de aanleg van een hekwerk rondom het nieuwe deel van de begraafplaats opgenomen. De jaarlijkse beheer- en onderhoudskosten worden geraamd op 27.500 euro per jaar en worden onder meer gedekt uit de afkoop van onderhoud door grafeigenaren. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het beschikbaar stellen van het gevraagde krediet.

Het college van burgemeester en wethouders heeft tevens besloten dat grafrechten tussentijds mogen worden verlengd. Hieraan bestond behoefte bij nabestaanden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie