Wachten tot de optocht begint
Wachten tot de optocht begint Oranjevereniging Putten

Koningsdag in Putten met online optocht, toost, muziek en spelletjes

21 april 2020 om 14:37 Evenementen

PUTTEN Koningsdag in Putten zonder optocht is haast ondenkbaar. Toch zag het daar vanwege de coronacrisis dit jaar wel naar uit. Maar de 21-jarige Yara Maarseveen bedacht samen met de Oranjevereniging een plan, en dus krijgt Putten nu toch een optocht: online. Iedereen die mee wil doen maakt een video van circa 5 seconden waarop hij of zij paradeert door de straat in koningsdagoutfit, op een kar, skelter, skeelers, kruiwagen of gewoon lopend. Al deze video's worden samengevoegd tot een heuse optocht, die iedereen op maandag 27 april kan bekijken via YouTube onder de naam Online Optocht Koningsdag 2020 Putten. Naast de optocht staan er inmiddels nog veel meer activiteiten op het programma van de Oranjevereniging.

Trudy Schippers is sinds vorige maand voorzitter van de Oranjevereniging Putten. ,,We hadden natuurlijk een compleet ander programma en dat hadden we al klaar. Het is dan wel even heel zuur. Maar op het moment dat je dan denkt we kunnen wel iets doen, en misschien juist nu, dan begint dat weer te leven en dan sprankelt het weer. En het loopt nu nog steeds door. Dus het zou me helemaal niet verbazen als er met Koningsdag nog meer georganiseerd wordt dan nu op het programma staat.'' 

In de oude vorm kon eigenlijk niets doorgaan, maar het bestuur besloot te kijken naar wat wél mogelijk was. Er kwam van alles en nog wat uit de brainstorm. ,,We wilden in elk geval iets doen met de optocht, bijvoorbeeld oude foto's achter elkaar met muziek eronder of juist nieuwe foto's van verklede kinderen. Toen wij net onze brainstorm achter de rug hadden, kwam Yara Maarseveen met het idee om een online optocht te houden. Wij vonden dat al een heel leuk idee, maar zagen technische problemen. Die loste zij echter voor ons op. Het was echt één plus één is drie.''

Er is geen thema, maar de Oranjevereniging doet wel een paar suggesties: ,, Putten herdenkt de bevrijding van 75 jaar geleden, de 1,5 meter samenleving, een favoriete serie, dieren, sprookjes, favoriete muziek, alles wat je op dit moment bezighoudt. Maar gewoon heel goed versierd zonder thema kan ook. En we hebben ook muzikanten nodig in onze online optocht. Iedereen met een instrument is van harte welkom. Het is uiteraard ook mogelijk om met meer dan één persoon aan de optocht mee te doen.''

De Oranjevereniging wil zowel graag kinderen als volwassenen in de online optocht hebben. Schippers: ,,Er zijn bijvoorbeeld een paar heel leuke loopgroepen In Putten, die willen we er graag bij. En ja, de gemotoriseerde voertuigen dat mag niet meer beneden de zestien, maar ja, iemand die nu op eigen erf op een brommer voorbijkomt scheuren die drie seconden, dat is natuurlijk wel hartstikke leuk.'' De video's kunnen tot uiterlijk vrijdag 24 april 12.00 uur worden gestuurd naar optochtkoningsdag@hotmail.com.

De Oranjevereniging roept daarnaast alle inwoners van Putten op om te vlaggen. ,,En niet alleen te vlaggen, maar ook nog wat meer oranje te versieren in en om het huis. Op die manier krijgt iedereen die naar de overkant kijkt, ook het gevoel 'nou, ik ben niet alleen'.'' De Oranjevereniging gaat de straat, of het huis met de meest feestelijke uitstraling belonen met een leuke prijs.

Burgemeester Lambooij zal dit jaar eigenlijk net als elk jaar Koningsdag openen. Nu niet op Koningsdag vanaf het Fontanusplein, maar met een video die op YouTube en op de websites van de gemeente Putten en de Oranjevereniging te zien zal zijn. Aansluitend kan iedereen de optocht online volgen.

Het volledige, nieuwe programma van de Oranjevereniging voor Koningsdag is hieronder te vinden, maar er kan nog heel veel bij komen, vertelt Schippers. ,,Het borrelt nu. Ik organiseer mijn leven lang al dingen en de leukste dingen zijn altijd de dingen die als laatste opkomen. We hebben er als bestuur veel zin in.'' Houd voor de allerlaatste programma-onderdelen de website van de Oranjevereniging in de gaten.

Het programma van Koningsdag 2020:
09.45 uur        We scharen ons achter de oproep van de Oranjebond aan alle kerken om hun klokken te luiden
10.00 uur       De EO zendt de Nationale Aubade uit. Iedereen wordt uitgenodigd het Wilhelmus mee te zingen of te spelen.
10.15 uur       Burgemeester Lambooij opent traditiegetrouw Koningsdag
10.30 uur       Vanaf dit tijdstip kan iedereen genieten van de online optocht, die te zien is op YouTube.
10.30 uur       Met als thema 'Koningsdag – Verbonden met elkaar' zendt de Kerkomroep Hervormd Putten mooie oude liederen uit. Dit wordt uitgezonden via www.hervormdputten.nl/kerkdiensten/kerkdienstenrooster en via Youtube Kerkomroep Hervormd Putten.
10.30 uur       Rond hetzelfde tijdstip worden er in de Schauw, Elim en Norschoten Oranje lekkernijen uitgedeeld voor bij de koffie.
10:30 uur       Check ook de website van de Oranjevereniging voor koningsdagpuzzels, -kleurplaten, -spelletjes en leuke ideeën om te schminken
10.30 uur        Berenjacht: voor de gelegenheid vragen we om alle beren te voorzien van een oranje kroon. Op de website van de Oranjevereniging vind je een patroon voor een uitknipkroon.
11.00 uur        De liefhebbers kunnen bij de NOS een compilatie van Koningsdagen zien.
16.00 uur        Nationale toost: we heffen het glas op verbondenheid en tegen eenzaamheid. Zie ook: www.nationaletoost.nl

www.oranjeverenigingputten.nl

Door Marieke Michielsen

           

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie