Cijfers in het Corona-tijdperk

22 april 2020 om 13:08 Corona Deel je nieuws

Nu moet ik onmiddellijk toegeven dat wiskunde op de middelbare school en later op de analisten-opleiding (Hbo-a) bij mij nooit echt een succes is geweest; ik weet echt niet hoe mijn collegae tot bepaalde uitslagen kwamen. Sterker nog: ik had een rekenliniaal, maar ik wist echt niet hoe ik er mee moest werken, behalve slaan dan. 

 

Maar de cijfers die ik elke dag hoor over het SARS-CoV-2 virus (Corona) kan ik ook nog steeds niet goed volgen, soms weer wat meer, dan weer wat minder.
In deze krant zat ik laatst weer eens te bladeren en ja ik zoek naar Corona-artikelen, daar ik regelmatig een opiniestuk hierover schrijf, kwam ik ook weer cijfers tegen die niet precies hetzelfde waren. 

 

Op pagina 11 staat een artikel waarin gesproken over de vijfde brief van  burgemeester Lambooij aan het gemeentebestuur, en wordt terloops ook aangegeven dat er sprake was van een totaal van zestien besmettingen in Putten. Duidelijk toch: 16 besmettingen, punt. In het artikel wordt verder ingegaan op de brief van de burgemeester, mooi en goed stuk.
Echter op pagina 1 (voorpagina) is een artikel geplaatst, waarin de GGD’s hun cijfers geven voor het moment zoals aangegeven. En voor Putten wordt uitgegaan dat nog steeds drie persoon zijn opgenomen in ziekenhuizen, echter het aantal besmette personen voor Putten is hier zeventien, lees 17. 

 

En dat vind ik dus redelijk opvallend, natuurlijk u kan aangeven dat ik aan het muggenziften ben - wordt vaker gezegd over me - maar dan toch in tijden van Corona, moeten de cijfers toch wel betrouwbaar zijn. Sterker nog: verderop in het artikel op pagina 1 wordt zelfs gezegd: “... Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt … “

 

Ja, en dan vallen de klompen van de poten toch … ik heb moeite gehad met wiskunde in de opleidingen, maar als ik tegenwoordig belangrijke cijfers wil volgen, dan zijn ze niet ‘betrouwbaar’.  Ik doe dit voorzichtig, want er zijn natuurlijke verzachtende omstandigheden, zoals de testcapaciteit, de bron van het aangeboden nieuws, maar ik heb hier wel wat moeite mee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie