Door Praatpaal worden groepssessies aangeboden voor kinderen van gescheiden ouders.
Door Praatpaal worden groepssessies aangeboden voor kinderen van gescheiden ouders. Maranke Pater

Voldoende aanbod jeugd

25 april 2020 om 14:00 Zorg

PUTTEN Binnen de gemeente Putten is er op dit moment voldoende aandacht en aanbod voor jeugdigen die worden geconfronteerd met een echtscheiding. Tot die conclusie komt het Puttense college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van het verzoek van de SGP-fractie te reageren op een brief van de stichting Echt Scheiden Zonder Schade.

Wijnand Kooijmans

In een brief aan de gemeente heeft de stichting aandacht gevraagd voor het thema 'ouderverstoting.' Hieronder wordt verstaan dat een kind een ouder niet meer wil zien terwijl het ouderschap voor de scheiding niet ter discussie stond. Om verstoting te rechtvaardigen worden regelmatig beschuldigingen geuit van mishandeling, misbruik, geweld en/of verwaarlozing die niet op waarheid en feiten rusten.

HULPVRAGEN Op dit moment wordt door de gemeente geen onderscheid gemaakt in jeugdhulp aan gescheiden of niet gescheiden ouders. Bij de begeleiding door Buurtzorg Jong was tot nu toe acht procent van de hulpvragen gericht op hulp bij echtscheiding. Het college zegt uit te gaan van de expertise van betrokken jeugdhulporganisaties en verwacht van hen ook dat zij beide ouders actief betrekken bij het vinden van oplossingen voor het kind.

In de afgelopen jaren is, zo geeft het college aan, wel duidelijk geworden dat vanuit complexe echtscheidingen vaker een beroep wordt gedaan op professionals binnen de jeugdhulp, maatschappelijk werk en het onderwijs. Om deze reden is hiervoor in 2019 extra aandacht geweest binnen het centrum jeugd en gezin en onderwijs voor de ondersteuning van kinderen en ouders in echtscheidingssituaties.

SESSIES Door Praatpaal worden groepssessies aangeboden voor kinderen van gescheiden ouders. Op deze manier kunnen kinderen onderling en onder begeleiding in gesprek over wat het voor hen betekent dat de ouders niet meer samen leven. Ook het centrum jeugd en gezin biedt een training aan voor kinderen van gescheiden ouders.

Stimenz houdt, in samenwerking met advocaten een echtscheidingsspreekuur in Putten. In een gesprek van twintig minuten kunnen vragen van ouders, maar ook andere betrokkenen zoals grootouders en docenten, worden beantwoord door een maatschappelijk werker en een advocaat. De gesprekken zijn vertrouwelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie