Afbeelding

Column Fabrieksterrein: Creatieve tijden

28 april 2020 om 08:36 Column

Het is een hele tijd geleden dat ik zo creatief geweest ben als de afgelopen weken in het maken van creatieve werkjes. Op de basisschool heb ik nog heel wat in elkaar gefröbeld. Eerst in de kleuterklassen en in de hogere klassen kreeg je op vrijdagmiddag een andere juf of meester waar je een bepaald werkje ging maken.

Het absolute hoogtepunt was figuurzagen. Ik heb heel wat plankjes en zaagjes verbruikt en, al zeg ik het zelf, daar zijn best leuke figuren uitgekomen. Een goede tweede was papier-maché-poppen maken. Flink wat repen krantenpapier door de plaksel halen en al druipend op een ballon plakken. Onlangs kreeg ik nog zo'n pop mee die ruim 35 jaar op zolder bij mijn ouders gelegen had. Blijkbaar had ik het toch aardig in elkaar geknutseld dat het al die jaren ongeschonden doorgekomen is.

Minder goede ervaringen had ik met breien. Een kwartaal lang moest onze hele klas op vrijdagmiddag lapjes breien om er een wandkleedcollage van te maken. Het kleed heeft nog jarenlang in de Da Costaschool gehangen. Als ik het zag, was ik toch wel trots op mijn bijdrage daaraan: een mooi stukje breivlijt van toch wel zeker twee bij drie centimeter. Als ik ook zo'n gebreid vlaggetje om een boom had willen maken voor Bevrijdingsdag, had ik er waarschijnlijk al jaren geleden aan moeten beginnen. Bomen en palen met breiwerk versieren hoeft van mij normaal echt niet, maar eerlijk is eerlijk, deze gebreide vlaggetjes zien er feestelijk uit.

Het absolute dieptepunt was papierprikken. Stel je voor: je zit in de hoogste klas van de basisschool, je voelt je al heel wat en vervolgens moet je tientallen uren in de weer met een prikpen op een papiertje op een kussentje. Tot RSI-achtige verschijnselen aan toe was je aan het prikken wat je met een schaar in enkele minuten mooi(er) uitgeknipt zou hebben. Dat was natuurlijk pure bezigheidstherapie. Waarschijnlijk was de strenge onderbouwjuf allang blij dat ze ons op deze wijze bezig kon houden, dus achteraf gezien was het eigenlijk gewoon bezighoudtherapie.

Nu ben ik druk bezig om een kleuter thuis creatief bezig te houden. Narcissen, vogelnestjes, paasmandjes, koningsdagkronen en bevrijdingstoortsen. Niets is ons nu te gek. Stiekem zijn we thuis ook nog bezig met een moederdagknutselwerkje, maar dat mogen de papa's die dit lezen natuurlijk niet aan de mama's vertellen. De mama's die dit lezen moeten maar creatief zijn in het opzetten van een volledig verrast gezicht bij het in ontvangst nemen van dit moederdagknutselwerkje. Of je nu wilt of niet, het zijn nu creatieve tijden…

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie