De gemeente is wel bereid mee te werken aan het plan voor een zonneveld aan de Arkemheenseweg.
De gemeente is wel bereid mee te werken aan het plan voor een zonneveld aan de Arkemheenseweg. fabersam (pixabay)

Geen zonneveld gewenst aan Leembruggerweg

1 mei 2020 om 10:20 Natuur en milieu

PUTTEN Er wordt definitief een streep gezet door de komst van een zonneveld aan de Leembruggerweg in Putten. Het plan voldoet niet aan de door de gemeenteraad gestelde kaders.

Wijnand Kooijmans

Er bestaat wel de bereidheid mee te werken aan een plan voor grootschalige energieopwekking door een zonneveld aan de Arkemheenseweg. Daarbij worden wel eisen gesteld aan de communicatie, de deelname door inwoners en de vergoeding van eventuele planschade. Beide plannen zijn beoordeeld in de herkansing.

TWIJFELS De fracties van CDA, Gemeentebelangen en SGP zijn ronduit tegen het plan aan de Leembruggerweg. ChristenUnie en Wij Putten hebben twijfels. Daarmee is er onvoldoende steun voor het verder uitwerken van het plan en is dat van tafel.

Als het gaat om de Arkemheenseweg zijn de ChristenUnie en Wij Putten voor, CDA en SGP willen meegaan indien het plan op een aantal punten wordt verbeterd. Alleen de fractie van de Gemeentebelangen heeft een definitief 'nee' laten horen.

OMWONENDEN De huidige communicatieaanpak is positief beoordeeld, maar de fracties zien dat op basis van de inspraak niet terug bij de omwonenden. Op dit punt wordt dan ook een verdere verbetering gevraagd. Het gaat dan om handtekeningen van omwonenden waaruit het draagvlak voor het plan moet blijken.

Ook willen partijen graag dat omwonenden mee kunnen profiteren zodat het een project wordt van de gehele buurt en/of gemeenschap en niet enkel van de initiatiefnemers. Om een goede balans te vinden tussen de lusten en de lasten worden er eisen gesteld aan lokaal eigendom (50 procent) en een deelname van 20 procent vanuit de gemeente Putten. De initiatiefnemer moet aantoonbaar maken dat er sprake is van een eerlijke lusten- en lastenverdeling.

PLANSCHADE Vooraf moet, zo vinden de politieke partijen, duidelijk zijn wat de risico's zijn als het gaat om planschade. Men wil voorkomen dat het plan op drijfzand wordt gebouwd. Eventuele planschade komt volledig voor de initiatiefnemer. Pas als aan de voorwaarden wordt voldaan is het college bereid een intentieovereenkomst te sluiten met de initiatiefnemer voor de verdere ontwikkeling van zijn plan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie