Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Geen leemtes in jeugdzorg na vertrek Buurtzorg Jong

7 mei 2020 om 16:22 Zorg

PUTTEN Het vertrek van Buurtzorg Jong uit de gemeente Putten heeft niet geleid tot een leemte in de vraag naar zorg voor hulp vragende jongeren.  De toegang en de regie wordt sinds 1 januari van dit jaar uitgevoerd door jeugdconsulenten van de gemeente zelf, ondersteund door collega’s vanuit verschillende vakdisciplines.

Wijnand Kooijmans

Uit het antwoord op vragen van Wilma van Voort (Wij Putten) blijft dat in de eerste tweeëneenhalve maand van 2020 er meer dan 75 nieuwe hulpvragen bij de gemeente zijn ingediend. Als vergelijking wordt genoemd dat Buurtzorg Jong per kwartaal gemiddeld zeventig aanvragen ontving. Van de bij de gemeente ingediende aanvragen is tweederde deel afgehandeld door middel van een toekenning.

BESLUIT Het college van burgemeester en wethouders zegt geen signalen vooraf te hebben ontvangen dat Buurtzorg Jong zich op korte termijn zou terugtrekken uit Putten. Er is vrijdag 6 maart nog overleg geweest op bestuurlijk niveau waarbij de afspraak is gemaakt wederzijds energie in samenwerking te stoppen. Het college voelde zich dan ook overvallen door het besluit dat op 9 maart van Buurtzorg Jong werd ontvangen dat men zich terugtrekt uit Putten.

Verwezen wordt naar een uitspraak van directeur Annemiek de Klein dat zij de beleidswijziging die de gemeente per 1 januari heeft doorgevoerd niet als een diskwalificatie ziet. Ook geeft zij aan dat er geen jongeren tussen wal en schip vallen. Om deze reden zegt het college zich verbaasd te voelen over het besluit van Buurtzorg Jong zich terug te trekken uit Putten.

Het college heeft ook niet de indruk dat het besluit Buurtzorg Jong te korten op de subsidie om meer grip op de jeugdzorg mede bepalend is geweest voor het besluit de samenwerking op te zetten. De korting was al langer bekend en Buurtzorg Jong maakt hiervan ook geen gewaag in de brief van 9 maart.

OVERDRACHT Het college heeft inmiddels schriftelijk om overdracht van gegevens gevraagd. Tegelijkertijd zijn diverse partijen en zorgaanbieders benaderd met de vraag of en welke zorg zij op korte termijn kunnen overnemen. Door het college wordt aangegeven dat het hun intentie is, net als die van Buurtzorg Jong, de continuïteit van de zorg te waarborgen en tot een zorgvuldige overdracht te komen.

Het college zegt, zo blijkt uit het antwoord op vragen van Henk Koornneef (Gemeentebelangen), niet met Buurtzorg Jong in gesprek te gaan. Volgens hen is de mededeling van Buurtzorg Jong niet voor meerderlei uitleg vatbaar. Ze stoppen in Putten. Die stelligheid is voor het college aanleiding geweest meteen op zoek te gaan andere aanbieders. Dit met als doel om de cliënten niet de dupe te laten worden van de opzegging.

PRIORITEITEN Als het gaat om het op de hoogte houden van de raad van ontwikkelingen geeft het college aan dat er op dit moment andere prioriteiten zijn. Te denken valt vooral aan het corona-virus en de maatregelen die naar aanleiding daarvan zijn genomen. Evenals Buurtzorg Jong heeft de gemeente per school een contactpersoon. Met hen zijn nadere afspraken gemaakt over de processen rond de verwijzing.

Het college deelt niet de mening van Gemeentebelangen dat de goede zorg aan de inwoners van de gemeente Putten in het gedrang komt. Ook niet de indruk die deze partij wekt dat er een crisis dreigt te ontstaan bij de aanbieders van zorg in Stroud.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie