De bedrijfswoning aan de Hoge Eng-Oost mag door arbeidsmigranten bewoond gaan worden.
De bedrijfswoning aan de Hoge Eng-Oost mag door arbeidsmigranten bewoond gaan worden. Wijnand Kooijmans

Arbeidsmigranten in bedrijfswoning

8 mei 2020 om 11:03 Politiek

PUTTEN In een bedrijfswoning bij een pand aan de Hoge Eng-Oost worden mogelijk maximaal twaalf arbeidsmigranten gehuisvest. Het Puttense college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover het verzoek van de eigenaar maar wil eerst ook de mening weten van de leden van de raadscommissie Ruimte.

Wijnand Kooijmans

De medewerking staat los van het besluit handhavend op te treden tegen het vooraf zonder toestemming van het college al in gebruik nemen van het betreffende pand voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Een door Huisvesting.nl ingediend bezwaarschrift tegen de opgelegde dwangsom van twintigduizend euro wordt niet-ontvankelijk verklaard. Dit omdat het geen belanghebbende is bij het besluit de dwangsom op te leggen.

WERKZAAM De in de bedrijfswoning te huisvesten arbeidsmigranten zijn werkzaam voor een Puttens bedrijf. Het college geeft aan dat het voor de economie van Putten belangrijk is arbeidsmigranten te houden en het van belang is hen goede huisvesting te bieden. De tijdelijke woningen moeten een prettige woonplek zijn en de tijdelijke woningen en de bewoners mogen geen overlast voor de bewoners opleveren.

Reden voor de gemeente mee te werken is dat de locatie dicht bij de bebouwde kom ligt en bij de Van Geenstraat en Voorthuizerstraat. Ook speelt mee dat het gaat om een leegstaand bestaand pand. Leegstand wordt gezien de behoefte aan huisvesting ongewenst gevonden. Ook gaat het om een kleinschalige huisvesting.

OVERLAST Vorig jaar is door een overbuurman van het pand aan de gemeente gevraagd handhavend op te treden tegen de bewoning. Dit vanwege de overlast die hij ondervond van geluid vanaf het balkon. In de wintermaanden is er geen overlast ervaren. Het college vindt dat hierover nadere afspraken met de eigenaar kunnen worden gemaakt. Er wordt op gewezen dat er relatief weinig mensen in de directe omgeving wonen.

De buurman heeft al aangegeven redelijk verbijsterd te zijn dat het college nu wil meewerken na het eerdere handhavend optreden. De regels zijn echter, zo voert het college aan, gewijzigd. De regels voor huisvesting van arbeidsmigranten zijn vastgesteld en er is overleg met Milieu gevoerd. Met de aanwijzing als bedrijfswoning heeft de gemeente al aangegeven dat hier gewoond kan worden.

CONTROLE Tijdens een controle eind juli heeft een toezichthouder van de gemeente geconstateerd dat er op dat moment acht arbeidsmigranten in de bedrijfswoning woonden, zonder de benodigde ontheffing. Aanleiding voor de controle was een verzoek van een omwonende handhavend op te treden. Naar aanleiding van de bevindingen van de toezichthouder is besloten een dwangsom op te leggen.

De commissie bezwaarschriften wordt niet ontvankelijk verklaard in de bezwaren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie