Afbeelding
Pixabay

Twaalf arbeidsmigranten mogen wonen in bedrijfswoning

15 mei 2020 om 07:15 Politiek

PUTTEN Met alleen de stem van Gemeentebelangen tegen stemmen de Puttense raadsleden in met het vestigen van twaalf arbeidsmigranten in de bedrijfswoning Hoge Eng Oost 54a in Putten.

Volgens eigenaar Rob van Veenhuisen is direct nadat hem de klachten over overlast ter ore kwamen actie ondernomen en zijn er sinds de zomer van 2019 ook geen klachten meer binnengekomen. Voor de begeleiding zal een coach worden ingezet van een Nunspeets bedrijf, gespecialiseerd in de begeleiding van arbeidsmigranten. Daarnaast is er iemand in de buurt aanwezig die altijd kan worden ingeschakeld.

Volgens Jan van Meerveld (CDA) staat zijn partij niet te juichen om het afgeven van de benodigde vergunning. Voor hem is vooral van belang dat gekeken wordt naar het totaal aantal arbeidsmigranten dat wordt gehuisvest binnen de gemeente Putten, en niet driehonderd op camping ’t Kolthoorn en daarnaast het geleidelijk huisvesten van kleine aantallen arbeidsmigranten op andere locaties, zodat het totaal te hoog oploopt.

Voor Rien van den Hoek (Wij Putten) is het zaak dat arbeidsmigranten goed worden gehuisvest in Putten. De huisvesting in de bedrijfswoning past binnen het beleidsplan, zoals dat recent door de gemeenteraad is vastgesteld. Voor hem is het belangrijk dat het gaat om goede huisvesting voor arbeidsmigranten die in Putten werkzaam zijn.

BEDRIJFSWONING Erik van Hemel (ChristenUnie) zegt dat binnen zijn fractie wel even is gesproken over het feit dat het hier om een bedrijfswoning gaat en hiermee geen precedent wordt geschapen. Maar uiteindelijk geeft de doorslag dat de huisvesting past binnen het beleidsplan.

Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) stemt niet in met de huisvesting. Voor hem is van belang dat op de camping ’t Kolthoorn niet alleen arbeidsmigranten zijn gehuisvest die in Putten werken. Volgens hem horen de twaalf arbeidsmigranten die nu in de bedrijfswoning worden gehuisvest op de camping. Ook vindt hij het bezwaarlijk dat nooit is gemeld dat de bedrijfswoning werd bewoond. Dat had volgens hem bij een brand grote gevolgen kunnen hebben.

STARTERS Voor Hoogendijk is het ook de vraag of de discussie over het wonen in een bedrijfswoning gevoerd zou worden als het gaat om bijvoorbeeld het vestigen van twaalf starters die in Putten zelf woonachtig zijn. Ook vreest hij voor een precedentwerking, bijvoorbeeld ten opzichte van bedrijfswoningen bij agrarische bedrijven.

Wethouder Ewoud ’t Jong geeft aan dat het voldoen aan het beleidsplan een belangrijke reden is aan de raad de huisvesting van deze twaalf arbeidsmigranten voor te leggen. Ook vindt hij goede huisvesting voor arbeidsmigranten die in Putten werken van belang, ook al zijn dat er 350. Bij agrarische bedrijfswoningen kan volgens hem niet aan de voorwaarden voor huisvesting worden voldaan. Ook speelt mee dat de omgevingsdienst geen bezwaren heeft tegen de gevraagde huisvesting.

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie