Afbeelding
Pixabay

Bomen aan Harderwijkerstraat mogen toch worden gekapt

15 mei 2020 om 14:00 Natuur en milieu

PUTTEN Op een perceel aan de Harderwijkerstraat in Putten mogen negen van de tien bomen waarvoor vergunning is aangevraagd worden gekapt. Voor één boom is de vergunning geweigerd.

Wijnand Kooijmans

Het Puttense college van burgemeester en wethouders neemt daarmee het advies over van de commissie bezwaarschriften. Tegen de vergunning was bezwaar aangetekend door onder meer de Stichting voor Natuur en Milieubescherming Putten. Het college had in eerste instantie vergunning verleend voor de kap van alle tien de gewenste bomen.

BEZOEK De commissie kwam tot een oordeel na onder meer een bezoek aan het perceel. Aan de hand hiervan kwam men tot de conclusie dat de vergunning terecht is verleend. Maar dat voor één boom wel een verkeerde afweging is gemaakt. Dit omdat de boom meer naar het midden van het perceel staat en vrijstaand van de overige te kappen bomen. Hierdoor veroorzaakt de boom minder overlast voor naburige percelen dan de andere bomen. Ook speelt mee dat de boom het aangezicht van het perceel vormt vanaf de Harderwijkerstraat.

Door de bezwaarden was aangevoerd dat de bomen deel uitmaken van een waardevol houtopstand dat bestaat uit een nog veel groter aantal bomen en struiken. Men vindt dat de bomen hierdoor waardevol zijn en moeten worden beschermd. De commissie deelt echter de visie van het college dat ook na het kappen van de bomen de waardevolle houtopstand wordt behouden.

ILLEGAAL Ook zijn de indieners van de bezwaren van mening dat de eigenaar van het perceel de bomen heeft beschadigd tijdens de aanleg van een, in hun ogen, illegale uitweg. Volgens de commissie is de oorzaak van de staat van de bomen niet van belang als het gaat om de vraag of een college een vergunning moet weigeren of verlenen. Wil het college op dit punt optreden dan moet de normale weg worden gevolgd via de Algemene Plaatselijke Verordening.

De commissie is van mening dat door het vellen van de bomen er geen ‘gaten’ ontstaan maar dan de resterende bomen een betere kans krijgen te groeien. De verwacht is dat daardoor het houtopstand op termijnweer gaat dichtgroeien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie