Bosbad Putten vanuit de lucht gezien.
Bosbad Putten vanuit de lucht gezien. Bosbad Putten

Gemeentebelangen wil onderzoek naar gevolgen gebruik grondwater door Bosbad

16 mei 2020 om 13:02 Maatschappelijk

PUTTEN De fractie van Gemeentebelangen in de Puttense raad wil dat er een onderzoek komt of het grondwatergebruik door het Bosbad gevolgen heeft voor het droogvallen van de omliggende beken. Dat blijkt uit een notitie die is opgesteld voor bespreking in de raadscommissie.

Wijnand Kooijmans

Uit verstrekte cijfers van het Waterschap Vallei en Veluwe blijkt, volgens Ellis van Dam vanGemeentebelangen, dat het Bosbad Putten het afgelopen decennium vijf jaar meer grondwater aan de bodem heeft onttrokken dat waarvoor vergunning was afgegeven. De recent verleende vergunning van achtduizend kuub is bestemd, zo geeft ze aan, voor het vaker spoelen van het zwembadwater omdat dit een vereiste is vanwege nieuwe wetgeving.

VERBAND Mocht er een verband zijn tussen het grondwatergebruik van het Bosbad en de omliggende beken dat vindt Gemeentebelangen dat het bad beperkt moet worden in het oppompen van grondwater. Daarmee wordt voorkomen dat de natuurlijke omgeving verder wordt verstoord. Ook moet dan worden gekeken welke maatregelen er kunnen worden genomen om de problemen op te lossen. De fractie wil ook weten of de overige partijen in de raad de mening van Gemeentebelangen delen dat de informatie rond het grondwaterverbruik mee hadden moeten genomen bij de informatie over het verzoek om diverse bankgaranties te beoordelen. 

Zelf is de partij van mening dat, door het afgeven van de bankgaranties, het college meer invloed en zeggenschap moet hebben op de besluiten van het bestuur van het Bosbad.

RISICO’S Over dit laatste punt wordt ook de mening van het college van burgemeester en wethouders gevraagd. Het gaat Ellis van Dam om de risico’s van de verleende garantiestellingen door de gemeente. Maar ook wat de impact is als het Bosbad jaarlijks leidingwater moet gaan gebruiken.De overige fracties wordt gevraagd zich kritisch over het grondwatergebruik van het Bosbad te buigen, mede met het oog op een verantwoord grondwatergebruik binnen de gemeente Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie