Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Veertig Puttenaren in maatschappelijke opvang en beschermd woonsituaties

18 mei 2020 om 06:14 Wonen

PUTTEN In Putten zijn zo’n veertig mensen die gebruikmaken van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Voor de opvang van mensen die beschermd wonen zijn tussen de vier en vijf woningen per jaar nodig uit het reguliere aanbod. Het gaat dan om een percentage van vijf procent van het totale aanbod.

Wijnand Kooijmans

De getallen werden duidelijk in de raadscommissie samenleving bij de behandeling van het nieuwe regio- en beleidsplan beschermd wonen en maatschappelijk opvang Noord-Veluwe voor de periode tot 2023. Samenwerking in regionaal verband is, zo zegt wethouder Bert Koops, noodzakelijk omdat de kosten voor een kleine gemeente anders niet zijn te dragen.

EIGEN Waarmee hij antwoord geeft op onder meer de vraag van Jannita la Roi (Wij Putten) die zich afvraagt of de opvang niet in de eigen gemeente moet plaatsvinden. Ook vraagt zij zich af of maatschappelijke opvang wel altijd kan worden gewaarborgd of dat bijvoorbeeld de politie op zoek moet naar een opvangadres.

Volgens Koops is die opvang altijd gegarandeerd. Is het niet in Putten dan in één van de regiogemeenten (Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek). In het uiterste geval wordt, indien opname noodzakelijk is omdat iemand niet handhaafbaar is in de eigen woning, uitgeweken naar een gemeente buiten de regio.

Volgens wethouder Koops gaat het om een ingewikkelde uiterst kwetsbare groep binnen de samenleving

MEERINZICHT Harderwijk is sinds 2018 aangewezen als centrumgemeente nadat dit voorheen Zwolle was. Volgens wethouder Koops gaat het om een ingewikkelde uiterst kwetsbare groep binnen de samenleving. Waarbij aan de opvang grote financiële risico’s kleven. Dat maakt dat gewerkt wordt via een centrumgemeente. Vanaf 2022 gaan de gelden voor beschermd wonen echter naar de individuele gemeenten hetgeen twee jaar later, indien er geen wijzigingen in beleid plaatsvinden, ook geld voor de gelden voor maatschappelijke opvang.

Gemeenten moeten in eerste instantie zelf zorgen voor voldoende plekken voor opvang. Maar soms vinden, zo geeft Koops aan, cliënten er zelf de voorkeur aan in een andere gemeente te gaan wonen omdat zij dan meer anoniem zijn. Om alles in goede banen te leiden, komt er nog een plan van aanpak.

OVERSCHOT Het beleidsplan gaat uitgevoerd worden door Meerinzicht, het samenwerkingsverband van de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. Op dit terrein bestaat daar, zo zegt Koops een financieel overschot. Een deel wordt gereserveerd voor het opvangen van tegenvallers, een deel vloeit terug naar de gemeenten. Het gaat dan om een bedrag van rond een half miljoen euro, aldus de wethouder. 

Bij overlast en daarmee het wegvallen van draagvlak, waarvoor wordt gevreesd door Henk Koornneef (Gemeentebelangen) kan de gemeente snel ingrijpen. Daaraan wordt zeker ook waarde aan gehecht door de burgemeester omdat die is belast met de openbare orde. Het is, volgens Koop, wel zaak een buurt goed voor te bereiden op de komst van een bewoner die meer zorg nodig heeft.

Het beleidsplan is nog geen gelopen race. Vooral Wij Putten heeft nog de nodige vragen rond de maatschappelijke opvang en het waarborgen daarvan.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie