Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Puttense gemeenteraad wil geld terug van veiligheidsregio

19 mei 2020 om 11:06 Politiek

PUTTEN Het overschot van 4,2 miljoen euro over 2019 maakt dat de gemeenteraad van Putten een zienswijze gaat indienen over de jaarrekening van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Dit op initiatief van Herman Luitjes (Wij Putten), die zich afvraagt of het dagelijks bestuur wel de financiën in de hand heeft.

Wijnand Kooijmans

Luitjes heeft grote waardering voor de wijze waarop de veiligheidsregio inspanningen levert rond de bestrijding van het coronavirus, maar vindt de gang van zaken rond de financiën wel vreemd. In maart 2019 werd de gemeenten gevraagd financieel bij te springen gezien de tekorten. Voor de gemeente Putten ging het om een bedrag van 120.000 euro, de 22 deelnemende gemeenten moesten gezamenlijk 4,5 miljoen euro bijpassen.

DOEL Doel van dit alles was om een tekort op de begroting te voorkomen. Nu de balans is opgemaakt over 2019, blijkt er ineens een overschot te zijn van 4,2 miljoen euro. Dat wekt bij Luitjes de indruk dat dagelijks bestuur van de veiligheidsregio de financiën nog steeds niet onder controle heeft. Zijn kritiek richt zich op het feit dat het geld niet terug gaat naar de gemeenten, maar dat in totaal 3,3, miljoen euro in reserves wordt gestopt. Daarnaast gaat er nog eens 360.000 euro naar de omvorming van het wagenpark.

In de raadscommissie economie, bestuur en openbare ruimte werd wel ingegaan op de tegenstand van Putten tegen het verdwijnen van de tweede tankautospuit. In de op te stellen zienswijze wordt dat aspect echter niet meegenomen. Burgemeester Henk Lambooij gaf op dit punt ook het advies dit niet mee te nemen, omdat anders al snel de indruk kan ontstaan dat de Puttense raad handelt uit rancune en daarom tegen de jaarrekening stemt.

KRITIEK De kritiek richt zich ook op het feit dat, ondanks de financiële overschotten voor 2021, Putten wordt gevraagd nog eens 39.000 euro extra bij te dragen. Waarmee in enkele jaren de bijdrage van de gemeente Putten met 160.000 euro stijgt. Luitjes krijgt dan ook bijval voor zijn voorstel de rekenkamer onderzoek te laten doen naar de financiële handel en wandel van de veiligheidsregio.

Burgemeester Lambooij zegt dat het totale bedrag van 4,5 miljoen euro pas laat binnen was en dat het daardoor onmogelijk was in de laatste twee maanden van 2019 nog alle ideeën uit te werken. Hij wijst ook op het advies van een ingestelde commissie die vindt dat de veiligheidsregio te weinig weerstandsvermogen heeft. Hij kan zich in dat opzicht voorstellen dat het dagelijks bestuur dat vermogen wil versterken.

INLEVEN Lambooij kan zich echter ook inleven in de visie van de Puttense gemeenteraad dat een deel van het overschot terug moet naar de gemeenten. Dat er minder is uitgegeven aan vergoedingen voor vrijwilligers komt, zo geeft Lambooij aan, door onder meer minder uitrukken. Voor dit jaar zullen deze kosten ook lager zijn, omdat door de coronacrisis de trainingen en opleidingen twee maanden volledig stil hebben gelegen.

De discussies brengen Lambooij wel enigszins in een spagaat. In het algemeen bestuur van de veiligheidsregio zit hij niet als burgemeester van Putten, maar als bestuurder van die regio. Maar aan de andere kant speelt mee dat hij, wanneer hij burgemeester van Putten was, niet in het bestuur van de regio zou zitten. Dat maakt dat de prioriteit toch bij de lokale overheid ligt, omdat daar ook zijn boterham wordt gesmeerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie