Afbeelding
Pixabay

'Veroordeling van man die op automobilist instak kan in stand blijven'

19 mei 2020 om 13:15 Rechtbank

PUTTEN De veroordeling van de man die op 9 juni 2017 in Putten onder invloed van drugs instak op een automobilist, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie. De man is onder meer veroordeeld wegens poging tot doodslag.

De man en zijn vriendin gebruikten op 9 juni 2017 amfetamine en wodka. Deze middelen hebben ertoe geleid dat zij waangedachten kregen. Zij verkeerden in de veronderstelling dat hun medebewoners hen iets wilden aandoen. De man stichtte daarop brand in hun kamer om zo voor hem en zijn vriendin een afleidingsmanoeuvre te creëren om de woning ongemerkt te kunnen ontvluchten. 

VLUCHT In de woning waren op dat moment ook andere bewoners aanwezig. Op hun vlucht uit de woning heeft de man een ruit ingeslagen en een autoruit bekrast. Zij zochten vervolgens naar hulp door te proberen auto’s tot stilstand te brengen. Op enig moment passeerde toevallig een automobilist met zijn destijds 15-jarige dochter. Deze man wilde het stel wel naar het politiebureau brengen. 

De verdachte begon tijdens de autorit opeens met veel geweld met een mes op de man in te steken. De dochter van de man probeerde de verdachte tegen te houden, waarna de verdachte ook herhaaldelijk op haar probeerde in te steken. Het mannelijke slachtoffer raakte zwaar gewond. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 3 jaar gevangenisstraf; in hoger beroep kreeg hij 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. De verdachte stelde beroep in cassatie in.

ONTOEREKENINGSVATBAAR De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de veroordeling te vernietigen. Hij klaagt over het oordeel van het hof dat de verdachte bij zijn gebruik van amfetamine in combinatie met wodka de kans op een psychose en het handelen dat daaruit kan voortvloeien, heeft kunnen voorzien en dat de feiten daarom aan hem (verminderd) kunnen worden toegerekend. Volgens de advocaat van de verdachte is dit oordeel van het hof dat de verdachte niet volledig ontoerekeningsvatbaar is juridisch niet juist en ook niet voldoende gemotiveerd.

De advocaat-generaal is van mening dat deze cassatieklacht niet slaagt. Het hof heeft geoordeeld dat de strafbare feiten aan de verdachte kunnen worden toegerekend, omdat de opgetreden psychose/paranoïde waan aan hemzelf te wijten is geweest door het vrijwillig gebruik van harddrugs in combinatie met alcohol. De verdachte had vaker amfetamine gebruikt en wist dat dit gebruik effect had op zijn psychische toestand. Hij wist ook dat amfetamine een harddrug is en dat het gebruik van alcohol tot agressie kan leiden. 

RISKANT GEDRAG Het hof heeft hieruit dan ook kunnen afleiden dat de verdachte wist dat het gebruik van (een combinatie van) deze middelen kon leiden tot riskant gedrag richting derden. Het oordeel van het hof dat de feiten in dit geval (verminderd) aan de verdachte kunnen worden toegerekend is volgens de advocaat-generaal juridisch juist en voldoende gemotiveerd. Hij adviseert de Hoge Raad dan ook de veroordeling in stand te laten.

Wel adviseert de advocaat-generaal ook om de opgelegde straf iets te verlagen in verband met de duur van de procedure. De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 30 juni 2020.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie