Afbeelding
Op de fiets naar school

Handige tips voor kids die naar school fietsen

20 mei 2020 om 13:30 Partnercontent

De eerste jaren dat je kind naar school gaat kun je hem of haar nog wegbrengen, maar op een gegeven moment is het tijd dat je kind alleen naar school gaat fietsen. Bijvoorbeeld als je kind naar de middelbare school gaat. Dan wil je natuurlijk niet bezorgd thuis zitten en dat alles zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Met deze tips kan jouw kind zo goed voorbereid mogelijk op weg.

Tip 1: Check regelmatig de fiets

Kapotte remmen en verlichting kunnen voor grote problemen zorgen. Check daarom regelmatig de fiets en laat een keer per jaar bij de fietsenmaker een grote beurt doen. Zo voorkom je dat je kind onverwachts in een gevaarlijke situatie terecht komt door een slecht onderhouden, bijvoorbeeld doordat de remmen het ineens niet meer doen. Als je te veel onderhoud moet plegen aan een fiets, dan is het waarschijnlijk verstandiger om een nieuwe fiets te kopen. Een nieuwe kinderfiets kun je online kopen bij Fietsenopfietsen. Zij hebben een handige matentabel die je kunt gebruiken om de juiste fietsmaat voor je kind te bepalen!

Tip 2: Zorg ervoor dat je kind op tijd vertrekt

Haastige spoed is zelden goed. Op sommige scholen krijg je een waarschuwing als je te laat op school komt en moet je na een aantal waarschuwingen nablijven. Als je kind bijna te laat komt, zal hij of zij dus extra gaan haasten en misschien zelfs door rood licht fietsen. Dit levert allerlei gevaarlijke situaties op en dat wil je niet. Het is dus belangrijk dat je kind op tijd vertrekt om dit te voorkomen.

Tip 3: Laat je kind zo goed mogelijk opvallen

Je hoeft echt niet honderden lampjes aan de fiets te hangen zodat je kind niet over het hoofd gezien kan worden, maar het is wel goed als je kind opvalt voor autobestuurders. Vooral in de donkere wintermaanden is dit extra belangrijk. Zorg dus voor reflectoren op de fiets en felle fietslampjes. Kies ook voor een jas of tas met een reflecterende streep, zodat niet alleen de fiets maar ook je kind zelf opvalt.

Tip 4: Leer je kind de gevaren van fietsen

Het is gelukkig verboden en je kunt er een flinke boete voor krijgen, maar het is ook heel gevaarlijk: appen op de fiets. Je kind zal geneigd zijn tóch de telefoon erbij te pakken, dus wijs je kind op de gevaren van afleiding tijdens het fietsen. Ook moet je je kinderen leren over de andere gevaren van fietsen, zoals de dode hoek van een vrachtwagen en dat je niet zomaar onverwachts kunt oversteken. Als je kind dit niet op de basisschool heeft gehad kun je een fietscursus geven, zodat je kind alle regels kent.

Tip 5: Verken de route als je kind naar de middelbare school gaat

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en de een is vast iets veiliger dan de ander. Kijk daarom op Google Maps naar de verschillende routes en fiets ze zelf een keertje. Kijk welke route de minste gevaren biedt, zoals een onoverzichtelijk kruispunt. Daarna kun je met je kind de route een aantal keer gaan fietsen, zo kun je ook de eventuele gevaarlijke punten aanwijzen en uitleggen wat je kind daar moet doen. Zo gaat je kind goed voorbereid op weg naar de eerste dag in de brugklas!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie