Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft Henny A.J. Kreeft

Indicatie Huishoudelijke hulp

20 mei 2020 om 15:28 Opinie Deel je nieuws

Nu voel ik me altijd ongemakkelijk als ik schrijf over rechten van anderen met regels die ik niet of nauwelijks ken, maar elke keer probeer ik het weer. Waarschijnlijk tot een keer dat ik mijn kop goed stoot aan dit soort ‘moeilijke dossiers’.
 

In de Puttenaer stond laatst een artikel over het feit dat drie politieke partijen in de gemeenteraad met een motie gaan komen ‘rond de interpretatie van de beoordeling van de huishoudelijke hulp’.Nu weet ik niet of u bekend bent met alle ins- en outs van deze richtlijn, want dat schijnt het te zijn, ik in ieder geval dus niet. Dus maar eens wat stukken uit het dossier erbij gezocht.


De drie partijen willen dat bij een herindicatie de cliënten niet beoordeeld worden volgens de nieuwe norm van 1 januari dit jaar. Daar is natuurlijk wat voor te zeggen, als de cliënten al voor 1 januari waren beoordeeld. Tenslotte heeft men rechten opgebouwd. Deze bestaansrechten worden door Wij Putten, CU en CDA nog wel een keer besproken, want er kan nooit een open eind aan rechten zitten.
Daarnaast heeft Gemeentebelangen al een keer aangegeven dat de nieuwe manier van indicatie niet ingevoerd hoefde te worden. Echter de SGP volgt het pad van het College. Dat houdt dan in, dat niet alle 500 indicaties meteen onder het vergrootglas gelegd hoeven te worden, maar dat de herindicatie plaatsvindt in het jaar dat een indicatie afloopt. Dat zou voor dit jaar dan om zo’n 140 herindicaties gaan.

 

En nu komt het voor mij. Wordt hier nu gezegd dat met de 500 indicaties dus 500 cliënten worden bedoeld? Dan is het dus wel opvallend dat in het artikel ook meteen wordt aangegeven dat met de nieuwe normen in de praktijk minder uren hulp wordt aangeboden. Dit heet dus gewoon een pure bezuinigingsslag, er is geen ander woord voor. Aangezien er een nieuwe norm ligt vanaf 1 januari, heeft die maar één doel en dat is domweg puur bezuinigen op huishoudelijke hulp. Volgens mij, is dat toch een stap te ver voor die mensen die gebruik maken van huishoudelijke hulp; die is niet voor niets ingezet als hulp voor deze mensen. 

Het lijkt me op dit moment verstandig om de motie van de drie partijen af te wachten, maar daarna te besluiten dat de cliënten met rechten van vóór 1 januari niet vallen onder de nieuwe norm en gewoon door kunnen gaan volgens de regels van eerdere herindicaties. Tenslotte gaat het hierbij wel over mensen die de hulp nodig hebben, die is niet voor niets aangevraagd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie