Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Bouwplannen tot 2030 in de steigers

23 mei 2020 om 17:06 Nieuwbouw

PUTTEN Tot 2030 moeten er 1.276 nieuwe woningen in Putten worden gebouwd. Dat aantal is door het college van burgemeester en wethouders opgenomen in de nieuwe woonvisie.

Wijnand Kooijmans

Gekeken is naar de gerealiseerde nieuwbouw in 2019 en het aantal woningen dat in 2020 gebouwd gaat worden. Op grond daarvan komt het college tot de conclusie dat er tot 2025 zo’n 796 woningen moeten worden gebouwd en het voor de periode daarna gaat om in totaal 1.276 woningen. Dat aantal ligt hoger dan de elfhonderd woningen die zijn opgenomen in de woonvisie.

PLANNEN Op grond van de bestaande woningbouwplannen in de gemeente dan komt het college tot de conclusie dat er plannen zijn voor 839 woningen waar een toezegging is gedaan of reeds een passend bestemmingsplan voor ligt. Dit betreft landgoed Uylenborg en alle plannen die naar verwachting voor 2026 worden gebouwd, behalve Putten-Zuid.

Waarmee het voor het college de vraag of of nieuwbouw in Putten-Zuid al voor 2025 nodig is. Dit neemt niet weg, zo wordt aangegeven, dat de plannen voor deze woningbouwlocatie wel verder worden uitgewerkt. Naast de bestaande harde plannen of plannen met een toezegging zijn er nog locaties voor 1.078 woningen waar woningbouw wordt onderzocht of een optie is. Putten-Zuid neemt hierin met rond de 800 woningen het merendeel voor rekening.

BOUWSTROOM Het college geeft aan de woningbouwplannen de komende tijd in de gaten te houden Met als doel accuraat in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Aangegeven wordt dat een inschatting is gemaakt welke bouwplannen wanneer worden gerealiseerd. Voor een continue bouwstroom wordt uitgegaan van 120 woningen per jaar in de periode 2020 tot 2024.

Waar in 2019 werd uitgegaan van de bouw van honderd woningen zijn er maar 37 hiervan gerealiseerd. Verwacht wordt door het college dat dit aantal dit jaar wordt gecompenseerd. Uitgegaan wordt van de bouw van tweehonderd woningen dit jaar.

BEHOEFTE Voor 2021 wordt een nog veel hogere bouwstroom verwacht dan in 2020 en dat ook in 2022 een hogere bouwstroom plaats vindt dan de gewenst 120 woningen per jaar. Dit kan, zo wordt aangegeven, tot gevolg hebben dat dan wordt gebouwd voor een bovenlokale behoefte. In 2023 wordt verwacht dat het aantal jaarlijks te bouwen woningen terugloopt.

Kijkend naar bestaande plannen komt het college tot de conclusie dat het grootste deel in de dure koop boven de 350.000 euro wordt gerealiseerd. Het gaat om 39 procent. Terwijl dit juist de categorie is die al veel in de bestaande bouw aanwezig is. Daarnaast wordt er nog zestien procent in de middeldure koop gerealiseerd met een prijs tussen de 265.000 en 350.000 euro.

AFSPRAKEN Gezamenlijk vertegenwoordigen deze categorieën 55 procent van de woningen waar in de nieuwe woonvisie 45 procent wordt nagestreefd. Meer behoefte is er aan sociale huur en goedkope en betaalde koop. Het college ziet dit dan ook als een aandachtspunt voor de nieuwe plannen. Hierover worden afspraken gemaakt met de initiatiefnemers. Ook wil het college innovatieve bouwmethoden bevorderen om zo de bouwkosten te reduceren.

Gewezen wordt op het gegeven dat de Woningstichting Putten op de locatie Matchpoint kennis maakt met conceptbouw. De onderdelen van de woningen worden in de fabriek gemaakt en op locatie gemonteerd. Dit zorgt voor een kortere bouwtijd. Dat betekent dat de woningen op het terrein Matchpoint al in september kunnen worden opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie