Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Anderhalvemetersamenleving

23 mei 2020 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

Als de RIVM-cijfers het toelaten worden de nodige coronamaatregelen per 1 juni 2020 versoepeld. Restaurants mogen dan weer gasten ontvangen en de terrassen gaan open. Culturele instellingen openen de deuren en het voorgezet onderwijs start weer op. Dit allemaal met inachtname van 1,5 meter afstand houden en een beperkt aantal personen.

Dat is fijn, maar tegelijkertijd ook spannend. Het virus is immers niet weg. Het vraagt in ieder geval om 100 procent medewerking van iedereen.

BALANS Net als in veel andere plaatsen wordt het ook in Putten drukker op straat. Het mooie weer speelt hierbij een rol evenals de wens om weer ‘gewoon’ te kunnen doen. Ik kan het mij goed voorstellen. Als wij rekening met elkaar houden hoeft dit geen probleem te zijn.

Als gemeente kijken wij steeds hoe wij op dit punt een goede balans kunnen vinden. Vorige week hebben wij daarom proefgedraaid met de markt op twee locaties. De eerste indrukken zijn overwegend positief. Zowel van de marktkooplieden, de bezoekers als onze toezichthouders.

LASTIG Inmiddels zijn wij ook met de winkeliersvereniging (WCP) en de lokale horeca in gesprek over het ‘1,5 meter proof’ maken van ons winkelcentrum. Zoals ik al aangaf wordt het nu al drukker in het dorp, zeker in de winkelstraten. En dan moeten de vakanties nog beginnen.
Om 1,5 meter afstand te kunnen houden, moeten wij letterlijk en figuurlijk ruimte maken in ons centrum. Dat is lastig, want ruimte maken voor de één, betekent vaak een beperking van de ruimte voor de ander. Dat vraagt om oog hebben voor elkaars belangen. Dat vraagt om een gezamenlijk en breed gedragen plan.

PLAN Aan dat plan wordt op dit moment hard gewerkt door de WCP, de horecaondernemers en de gemeente Putten. Daar komt best veel bij kijken, zo kan ik u vertellen.

Het streven is om op korte termijn een totaalplan voor een ‘coronaproof centrum’ te presenteren. Een plan dat er voor zorgt dat het in Putten veilig winkelen is én dat ervoor zorgt dat ondernemers weer een beetje wind in de zeilen krijgen. Samen houden we het centrum van Putten op gepaste afstand levendig!

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie