Terrassen worden tijdelijk verruimd als onderdeel van de maatregelen.
Terrassen worden tijdelijk verruimd als onderdeel van de maatregelen. © Tim van Donkersgoed

Gemeente en ondernemers treffen maatregelen voor 'coronabestendig centrum'

28 mei 2020 om 16:50 Corona Coronavirus

PUTTEN De ondernemersvereniging Winkelcentrum Putten (WCP), de lokale horecaondernemers en de gemeente Putten slaan de handen ineen om tot een 'coronabestendig centrum' te komen. De drie partijen hebben donderdag hun handtekening onder een gezamenlijk plan van aanpak gezet. 

Het plan beoogt het winkelend publiek de ruimte te bieden om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, zodat lokale ondernemers in staat gesteld worden om een boterham te verdienen. 

FIETSENSTALLINGEN Dit betekent onder andere dat de auto en de fiets pas op de plaats maken in het dorpshart van Putten. Er worden tijdelijke fietsenstallingen ingericht en de venstertijden voor het laden en lossen in het centrum worden aangescherpt. 

Daarnaast worden er looproutes gemarkeerd en verschijnen er ‘winkelcoaches’ in het straatbeeld. Zij informeren bezoekers, spreken hen zo nodig aan op het houden van de gewenste afstand en signaleren knelpunten. 

TERRASSEN Bij de toegangswegen komen desinfectiezuilen en de horeca krijgt meer ruimte om terrassen in te richten. De maatregelen worden vanaf maandag 1 juni ingevoerd en gelden in principe tot 1 november 2020. 

De gemeente Putten is blij met de samenwerking. ,,Dit soort maatregelen werken alleen als wij ze samen nemen. Goed dat de ondernemers daartoe zelf het initiatief hebben genomen”, zo geven de verantwoordelijk wethouders Bert Koops (economie) en Roelof Koekkoek (centrumplan) aan. 

Tegelijkertijd doen de wethouders een beroep op het publiek om zich aan de regels te houden. ,,Alles valt of staat met de eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers aan ons centrum. Het is niet mogelijk om op elke hoek van de straat een boa neer te zetten."

SAMEN OPLOSSEN Ook vicevoorzitter Ben Kooyman van WCP heeft vertrouwen in het plan. ,,Wij moeten dit echt samen doen als ondernemend Putten. Wij hebben afgesproken dat wij onderlinge verschillen van mening over de ruimte zoveel als mogelijk samen oplossen en niet meteen bij de gemeente voor anker gaan.”

De afdeling West-Veluwe van de Koninklijke Horeca Nederland schaart zich bij monde van Martin Roelofs achter het plan van aanpak. ,,Dit biedt ons de mogelijkheid om eindelijk weer omzet te draaien. Samen met de gemeente hebben wij de terrassen ingetekend. Dit onder andere om de veiligheid voor de hulpdiensten te garanderen. Ik ben blij met de extra ruimte."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie