Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

'Stijging aantal coronabesmettingen in Putten'

1 juni 2020 om 14:40 Corona Coronavirus

PUTTEN Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in de gemeente Putten is de laatste tijd toegenomen. Voor zover bekend zijn er echter nog geen doden te betreuren als gevolg van het coronavirus. Dat geeft burgemeester Henk Lambooij aan.

Door politie en boa’s zijn tot nu toe in totaal 62 boetes uitgedeeld voor het overtreden van coronaregels. Het kan niet zo zijn, zo zegt Lambooij, dat kan worden volstaan met het geven van waarschuwingen wanneer feestjes worden gegeven als protest tegen de coronamaatregelen. Lambooij bespeurt wel dat de boa’s aan het eind van hun latijn zijn vanwege de extra druk die op hen wordt gelegd.

INCIDENTEN Lambooij zegt dat er een goede samenwerking is tussen de gemeentelijke boa’s en de politie, maar ook met de boa’s van Leisurelands die controleren op Strand Nulde. Boa’s van de gemeente worden aangestuurd door Lambooij op grond van instructies die worden verstrekt door de politie. Er zijn nog geen incidenten geweest in Putten waarbij boa’s waren betrokken.

Door het college worden gesprekken gevoerd met bedrijven waar veel arbeidsmigranten werkzaam zijn. In het bijzonder gaat het dan om slachterijen. Informatie over het coronavirus en de daartoe genomen maatregelen worden bekendgemaakt in meerdere talen om arbeidsmigranten ook op de hoogte te stellen.

ONDERNEMERS Het beeld rond de economie wordt door het college van burgemeester en wethouders zeer divers genoemd. Er zijn, zo wordt aangegeven, ontegenzeggelijk ondernemers die hard door de coronavirus worden geraakt. Zeker in de horeca en daaraan gerelateerde bedrijven. Bij diegenen die contactberoepen uitoefenen is sprake van enige verlichting maar heeft de afgelopen periode veel impact gehad.

Aan jeugd is extra aandacht besteed. Onder meer door opname van een kind in de noodopvang maar ook door extra jeugdhulp in te zetten. Het college sluit desondanks niet uit dat in kwetsbare situaties kinderen onder de radar zijn gebleven. Aangegeven wordt dat het zaak is gezamenlijk alert te blijven en passende oplossingen te bieden.

TOENAME Bij Welzijn Putten en Stimenz is er geen sprake van een blijvende toename van hulpvragen als gevolg van corona. Wekelijks wordt met betrokken partijen wel overleg gevoerd om de hulpvraag van de inwoners nog nadrukkelijker in beeld te krijgen. Wijkcoaches worden ingezet om bijvoorbeeld de eenzaamheid onder mensen in beeld te krijgen.

Tot nu toe zijn geen signalen ontvangen dat burgers financieel in de problemen komen. Ook vanuit de ondernemers niet. In het aantal bijstandsaanvragen is tot nu toe geen stijging. Het college houdt wel rekening met een toename in aanvragen voor schuldhulpverlening en minimaregelingen. De Voedselbank zit met name de laatste weken een stijging in het aantal vragen. Het wordt aannemelijk gevonden dat er een relatie ligt met de coronacrisis.

KINDEREN In Putten is sprake van een aantal kinderen dat nog niet naar school gaat. Het betreft vooral kinderen die zelf een aanzienlijk verhoogd risico lopen of waarvan de gezinsleden een aanzienlijk verhoogd risico lopen. De kinderen zijn wel in beeld bij de scholen.

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie