Afbeelding
Henny Jansen

'Opening Lelystad Airport verder uit zicht'

10 juni 2020 om 07:22 Verkeer en vervoer

PUTTEN De opening van Lelystad Airport raakt opnieuw verder uit zicht, schrijft Trouw. De ChristenUnie gaat ervan uit dat dit kabinet geen besluit meer neemt over de toekomst van de luchthaven. Volgens de kleinste coalitiepartij heeft dat geen zin: ,,Door de coronacrisis wordt er nauwelijks nog gevlogen en daardoor zijn er ook geen vluchten die Lelystad kan overnemen van Schiphol."

De ChristenUnie presenteert woensdag een luchtvaartvisie, die zaterdag wordt besproken op de online ledenbijeenkomst die als vervanging dient voor het partijcongres. Daarin wil de partij breken met de voorkeursbehandeling van de luchtvaart. Zo moet de sector accijns en btw gaan betalen en voldoen aan de vereisten van het klimaatakkoord van Parijs.

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins verwacht dat een volgend kabinet zich pas weer over het vakantievliegveld buigt. ,,We zitten nu in een heel bijzondere tijd, Schiphol ligt voor 90 procent stil." Daarmee kan Lelystad niet voldoen aan een van de belangrijkste in het regeerakkoord gestelde voorwaarden: dat het een overloopluchthaven wordt van Schiphol.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de opening van het vliegveld is uitgesteld tot november 2021. De volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn in maart 2021 en dan moet er daarna nog een coalitie gevormd worden. Het is daarom niet ondenkbaar dat de opening opnieuw verder uitgesteld zal worden. ,,Het is goed om tijd te nemen voor het proces. Alles moet wel kloppen", aldus Bruins bij de NOS.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie