De strook langs rijksweg A28 moet plek gaan bieden aan windmolens.
De strook langs rijksweg A28 moet plek gaan bieden aan windmolens. Wijnand Kooijmans

Windmolens langs de A28

16 juni 2020 om 08:55 Overig

Samenwerking met Ermelo

PUTTEN Door de gemeente Putten gaat samengewerkt worden met de buurgemeente Ermelo om te komen tot een gemeenschappelijke aanpak van bestaande windinitiatieven. Op dit moment liggen er drie plannen voor de plaatsing van windmolens langs rijksweg A28.

Wijnand Kooijmans

Door Innogy is een plan ontwikkeld voor de bouw van drie tot vier windturbines in Putten en Ermelo. Een lokale ondernemer wil vier windturbines plaatsen in Putten en daarnaast heeft de buurtvereniging Horst en Telgt in samenwerking met Prowind een plan voor zes turbines in Ermelo. Het plan van de Puttense ondernemer betreft een stuk grond langs de rijksweg (Voordijksewind). Innogy wil de windturbines plaatsen ten zuiden van Strand Nulde.

REGIEROL Door het college van burgemeester en wethouders van Putten wordt aangegeven dat een regierol vanuit beide gemeenten wenselijk is om de initiatieven voor windenergie langs de A28 te begeleiden en hier samen met het gebied invulling aan te geven. Thema’s als landschap, ecologie, recreatie en lokaal draagvlak moeten daarbij worden meegewogen.

Dit alles moet, zo wordt aangegeven, leiden tot een intentieovereenkomst tussen partijen voor een breed gedragen windenergieproject waarbij een goede verdeling tussen lusten en lasten is gewaarborgd. De ingediende initiatieven moeten hierin, zo is de mening van het Puttense college, zo goed mogelijk worden verwerkt maar worden niet als leidend gezien.

GESPREK Putten wil, samen met Ermelo, met de drie initiatiefnemers in gesprek gaan. Doel is zo te komen tot een gezamenlijk plan dat optimale invulling geeft aan de uitgangspunten zoals deze zijn opgesteld door beide gemeenten en recht doen aan de opgave die er regiobreed ligt met betrekking tot windenergie.

Het gebied Nulde en Horst wordt binnen de regionale energiestrategie gezien als zeer kansrijk voor de ontwikkeling van windenergie. Volgens het Puttense college hebben beide gemeenten een belangrijke rol als het gaat om een goede verdeling van lusten en lasten onder omwonenden en inwoners.

WAARBORG Dat vraagt, zo is de mening van het college, om een regisseur die deze benodigde waarborg kan geven. Die moet zich dan onafhankelijk maar in dienst van de lokale gemeenschap opstellen. Als kandidaat wordt genoemd Eric Veltink, procesmanager wind Noord-Veluwe die beschikbaar is gesteld door de provincie Gelderland. Ook wil men een combinatie vormen met een ervaren windexpert van Pondera Consult voor de inhoudelijke bijdrage.

Streven is in het derde kwartaal van dit jaar nog een gezamenlijk plan op tafel te hebben liggen. In 2021 moeten de plannen dan verder worden uitgewerkt. Onder meer moet er een businessplan komen en moeten de plannen ruimtelijk worden ingepast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie