Afbeelding
Henk Hutten

Puttenaren houden zich aan anderhalve meter volgens burgemeester Lambooij

17 juni 2020 om 16:18 Corona

PUTTEN Ondanks de toenemende drukte wordt de afstand van anderhalve meter binnen de gemeente Putten nog steeds in het algemeen in acht genomen. Dat maakt dat burgemeester Henk Lambooij niet ontevreden is over de situatie in Putten, zo schrijft hij in een brief aan de raad.

Wijnand Kooijmans

Door de winkeliers wordt onverminderd een adequaat deurbeleid gevoerd. De horecaondernemers maken, zo is de mening van Lambooij, verstandig gebruik van de extra ruimte. De vele, en soms voor meerdere uitleg vatbare regels, maken wel dat ondernemers, verenigingen en inwoners zich in toenemende mate tot de gemeente wenden. In de afgelopen maanden heeft de gemeente ruim zeventig verzoeken en initiatieven getoetst aan landelijke regelgeving en de op dat moment geldende noodverordeningen.

VRAGEN Wijzigende regelgeving zorgt er wel voor dat eerder gestelde vragen opnieuw beoordeeld moeten worden. Met soms gewijzigde uitkomsten. Daarbij ontstaan, zo geeft Lambooij aan, steeds meer vervolgvragen rond een verzoek of initiatief. Dat maakt dat een team van drie medewerkers van de gemeente hier volop werk aan heeft.

De vele en steeds veranderende corona-maatregelen trekken, volgens Lambooij, een zware wissel op de handhaving. In de afgelopen maanden zijn door de boa’s ruim dertig bekeuringen uitgeschreven. De toegenomen drukte op straat en de versoepeling van de maatregelen maken dat de boa’s zich momenteel meer coachend en waarschuwend manifesteren. Maar dat laat, waarschuwt burgemeester Lambooij, onverlet dat indien nodig verbaliserend wordt opgetreden.

ONTLASTEN Om de boa’s te ontlasten verschijnen er binnenkort zogeheten ‘winkelcoaches’ in het centrum. Het zijn vrijwilligers die de instructies krijgen van de boa’s en centrumondernemers. Ten aanzien van de terrassen is er vijftig procent meer ruimte gecreëerd. Hiervoor wordt door de gemeente geen huursom in rekening gebracht. Ook ten aanzien van de markt is er tevredenheid bij Lambooij.

Er is door de gemeente contact gezocht met de in Putten gevestigde slachterijen. Dit in het licht van mogelijke besmettingen van arbeidsmigranten. Hiervan blijkt echter geen sprake. In de loop van juni komt het college met een initiatief jongeren meer te betrekken bij het beleid rond de corona-regels. De gemeente blijft een terughoudend beleid voeren op het gebied van eigen activiteiten. Inspraakprocedures worden daarom in hoofdzaak digitaal georganiseerd. Wel is er ruimte op afspraak mondeling te reageren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie