Afbeelding

Fabrieksterrein: Discussies over in of uit

24 juni 2020 om 10:00 Column Fabrieksterrein

Jaren geleden reden twee jongemannen elke maandagavond naar Vrijetijdscentrum Matchpoint om te tennissen op baan 5. Het was misschien niet het hoogste niveau, maar een sportief fanatisme gecombineerd met de wil om te winnen was zeker aanwezig. Die wil was eens dusdanig groot dat er een racket sneuvelde. Mijn rackets bleken beter geschikt te zijn om tennisballen over een net te meppen dan op de grond te stuiteren. Naast spelers waren wij ook meteen de gezamenlijke umpire. Ondanks het fanatisme om te winnen durf ik wel te zeggen dat het er eerlijk aan toeging. Als één van beiden echt overtuigd was dat een bepaalde bal in of juist uit was, dan was dat zo. Bij twijfel aan beide kanten werd het punt overgespeeld.

Op baan 4 ernaast werd in die tijd vaak een dubbelspelpartij gespeeld. Twee echtparen speelden gesplitst tegen elkaar. Dus van beide paren stonden man en vrouw tegenover elkaar. Dit alles onder leiding van één umpire, namelijk één van de speelsters. Uiteindelijk ging bij twijfel het punt altijd naar het team van de umpire. Zij deed ook de telling dus enige vorm van discussie en/of werkelijkheid of een bal in of uit was, was volstrekt irrelevant voor de puntentelling. Haar man, die dus altijd in het andere team tenniste, kon het af en toe ook niet laten om het vuurtje wat op te stoken door expres 'uit' te roepen bij een bal die ruim in was. Ook dat maakte natuurlijk niet uit voor het punt dat toch naar het andere team ging, maar zorgde er wel voor dat de discussie over eerlijkheid en spelregels nog uitgebreider gevoerd werd.

De voor ons ooit heilige tennisgrond wordt nu gebruikt om huizen op te bouwen. Natuurlijk is het credo hier 'bouwen, bouwen, bouwen', maar het voormalig Matchpoint-terrein was een ideale locatie geweest om Husselerveld te ontsluiten op de Nijkerkerstraat in plaats van de Arendstraat. Ik kan me goed voorstellen dat bewoners van de Arendstraat niet vrolijk worden van het vele verkeer dat met (te) hoge snelheid voor hen langsrijdt. Met wat wegversmallingen is dat echt niet opgelost of op te lossen. Een nieuwe ontsluitingsweg van de bestaande rotonde bij Matchpoint/Terra Nova naar Husselerveld had dit probleem zo weg kunnen nemen. Niet elk probleem is echter zo zwart/wit als een bal die in of uit is. Er is al genoeg over het plan Matchpoint gediscussieerd.

Over discussies gesproken. Het uurtje tennis naast ons werd meestal meer gevuld met discussies dan met tennisrally’s. Echt moe zullen beide dubbelteams er nooit van geworden zijn, althans lichamelijk dan.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie