Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Vooruitkijken

24 juni 2020 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In mijn periode in Bunschoten kwam deze taak voor het eerst op de collegetafel. Waar eerder niemand enig idee had van deze verantwoordelijkheid, kwam het nu dichtbij. Wij namen ons voor om de klus samen met de zorg te klaren. Zo transparant mogelijk, want het gaat om hulp én om veel geld.

DREMPEL De afgelopen 5 jaar heeft Putten geld toegelegd op de jeugdhulp. Dat had 2 redenen. Het rijk bezuinigde en tegelijkertijd nam de vraag toe. Omdat de gemeente het meest nabije overheidsloket is, is de drempel om een beroep op voorzieningen te doen lager. In Putten doet zo’n 14% van de jongeren in meer of mindere mate een beroep op de jeugdhulp.

ANTWOORD Minder geld uit Den Haag en meer vraag naar jeugdhulp. Dat stelt ons voor een grote opgave. Hoe zorgen wij ervoor dat de jeugdhulp de komende jaren én bereikbaar én betaalbaar blijft?

Deze vraag is de afgelopen tijd herhaaldelijk aan de orde gekomen in de gemeenteraad. Er zijn stevige discussies gevoerd en de raad heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat onze kwetsbare jongeren de hulp krijgen die zij nodig hebben.

OP ORDE Belangrijk daarbij is dat je de organisatie van de jeugdhulp op orde hebt. Dat er zoveel mogelijk geld direct wordt ingezet voor de hulp zelf. Om dat voor elkaar te krijgen worden wij als gemeente Putten vanaf volgende week ondersteund door medewerkers van de organisatie VanMontfoort uit Woerden.

Afgelopen week hebben wij het samenwerkingscontract ondertekend. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om de lokale hulp vanaf 1 juli te continueren, zodat niemand tussen wal en schip valt. Ik ben blij dat dit is gelukt.

AUTORITEIT VanMontfoort geldt als een sterke en ervaren partner. De naamgever van de organisatie, Adri van Montfoort, geldt als een autoriteit op het gebied van jeugdhulp. Hij gaat zich ook persoonlijk actief met Putten bemoeien. Dat is fijn, want de opgave is groot, complex en belangrijk.

Verder vind ik het van groot belang dat wij vanaf nu vooruitkijken. Er is niks mis met het voeren van een goede discussie, maar wij moeten wel verder komen. Dit in het belang van onze jongeren. Daar ga ik mij de komende twee jaar hard voor maken.

Bert Koops,
wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie