Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Harde woorden rond woningbouwcijfers

4 juli 2020 om 10:30 Politiek

PUTTEN De overschrijding van 150.000 euro voor de werkzaamheden aan de Calcariaweg zitten raadslid Jan van den Brink (SGP) nog niet steeds lekker. Dat gaf hij aan tijdens de behandeling van de jaarrekening 2019, die sluit met een tekort van 8.000 euro.

Wijnand Kooijmans

Temeer omdat er binnen de raad al verdeeldheid was over de geraamde half miljoen euro die voor het opknappen van de weg was begroot. Voor twee partijen was dit bedrag ook reden tegen het budget te stemmen. Overigens behoorde de SGP niet tot deze twee. Met name de slechte ondergrond zorgde voor de overschrijding van het oorspronkelijke budget. Het college van burgemeester en wethouders moet wat hem betreft er over na denken hoe dit wellicht anders had gekund.

REACTIE Dat leidde tot een reactie van Herman Luitjes (Wij Putten), die zich afvroeg of Van den Brink hiermee aangaf de wethouder niet te vertrouwen. Dat is echter, zo zegt de fractievoorzitter van de SGP, zeker niet het geval. Maar hij vindt wel dat men als raad niet voor dergelijke overschrijdingen moet komen te staan en vraagt zich af of dergelijke problemen niet vooraf zijn te voorzien. Zoals hij daarnaast een enorme waardering heeft voor de wijze waarop de renovatie van het gemeentehuis is uitgevoerd met nauwelijks een kostenoverschrijding door dezelfde wethouder Roelof Koekkoek, die ook verantwoordelijk was voor de Calcariaweg.

Het kwam tijdens de discussie ook tot een botsing tussen Herman Luitjes (Wij Putten) en Lubbert van den Heuvel (ChristenUnie) met Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen). Luitjes gaf aan tevreden te zijn met de geplande bouw van 193 woningen dit jaar en de 287 in 2021 en 181 in 2022. Hoogendijk is van mening dat het nog steeds gaat om een inhaalslag, omdat in het verleden te weinig is gebouwd. Bovendien vindt hij dat er vanaf 2022 helemaal niet meer wordt gebouwd. ,,Voor Luitjes helemaal in katzwijm valt, de woningbouwcijfers zijn niet gehaald in het verleden.”

FLODDERS Op het verzoek van Luitjes te onderbouwen dat in 2022 niet wordt gebouwd, werd door Hoogendijk niet ingegaan. Voor Van den Heuvel reden aan te geven dat door de fractievoorzitter van Gemeentebelangen met losse flodders wordt geschoten. ,,Hou je aan de feiten of hou anders je mond”, zo gaf hij Hoogendijk te kennen.

In het algemeen was er veel waardering voor de jaarrekening en het gevoerde beleid. Luitjes riep het college op ook in deze coronatijd door te gaan met de geplande investeringen. ,,Ga niet op de handen zitten maar bouw door aan de toekomst van ons dorp”, zo riep hij het college op. 

ZORGEN Zorgen zijn er wel voor de enorme kosten binnen het sociaal domein en dan vooral het aandeel van de jeugdhulp hierin. Volgens wethouder Bert Koops wordt gewerkt aan een monitor die het verloop van de hulp beter in beeld moet brengen. De gemeente wil streng maar rechtvaardig zijn aan de toegangspoort, maar volgens Koops kan dit wel eens gaan schrijnen. In alles wordt gekeken naar het leveren van maatwerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie