De gemeente wil vanwege de coronacrisis toch bijdragen in groot onderhoud velden.
De gemeente wil vanwege de coronacrisis toch bijdragen in groot onderhoud velden. Wijnand Kooijmans

Voetbalclubs financieel knel

7 juli 2020 om 11:01 Politiek

PUTTEN De voetbalvereniging SDC(P) en Rood Wit ’58 hebben de gemeente Putten aangegeven in liquiditeitsproblemen te verkeren als gevolg van de coronacrisis. Dat is volgens wethouder Bert Koops de reden dat er 40.000 euro wordt uitgetrokken om de kosten van het groot onderhoud aan de beide verenigingen te vergoeden. Het is uiteindelijk de raad die hierover een besluit moet nemen.

Wijnand Kooijmans

De wethouder gaf dit aan tijdens de raadsvergadering naar aanleiding van vragen van het CDA. Volgens hem is voor beide verenigingen het seizoen 2019-2020 wel afgesloten. Beide clubs worden geconfronteerd met minder inkomsten uit de kantine maar ook van andere activiteiten. Waar het normaal voor hen al moeilijk is de exploitatie rond te krijgen is dat, zo zegt de wethouder, door de corona-crisis nog nijpender geworden. Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders de 40.000 euro heeft opgenomen in een inventarisatie van de gevolgen van de coronacrisis. ,,We laten de clubs niet zo maar in de steek”, aldus Koops.

VRAGEN Naast het CDA leven er ook vragen bij de fractie van Wij Putten. Volgens wethouder Roelof Koekkoek hebben de versoepelingen per 1 juli nauwelijks impact op het dorpscentrum. Het streven fietsen te weren blijft overeind staan en dat geldt ook voor het houden van de verplichte anderhalve meter afstand.

Volgens wethouder Bert Koops zijn er geen signalen op dit moment van een verhoogde instroom van mensen naar de bijstand. In het eerste kwartaal van 2020 was het aantal inschrijvingen zelf zeven lager dan in het eerste kwartaal van 2019. Het effect van de coronacrisis zal, zo verwacht Koops, pas over een paar maanden zichtbaar worden. ,,We zullen de effecten later dit jaar zeker te zien krijgen.” Ook het aantal inschrijvingen bij het UWV is in mei gedaald van 240 in april tot 236.

CRISIS De wethouder heeft nog geen signalen ontvangen dat bedrijven een faillissement moeten aanvragen vanwege de corona-crisis. In contacten is steeds aangegeven dat men verwacht de crisis te zullen overleven. In de eerste ronde van de TOZO-regeling (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) zijn door de gemeente Putten 335 aanvragen behandeld en 39 voor een bedrijfskrediet.

Voor de tweede ronde van de TOZO-regeling hebben zich 47 ondernemers gemeld voor verlenging en zijn drie nieuwe aanvragen gedaan. De daling is, zo verwacht Koops, vooral een gevolg van het nu moeten meetellen van het inkomen van een eventuele partner.

ROL Herman Luitjes is benieuwd naar de rol welke de raad vervult in het geheel omdat daar, volgens hem het budgetrecht ligt. De crisis duurt inmiddels zo lang dat er, wat Luitjes betreft, kan worden gesproken van het nieuwe normaal. Hij vindt de rol van de raad belangrijk gezien de grote uitgaven die moeten worden gedaan. De mogelijkheden worden bekeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie