Afbeelding

Fabrieksterrein: Afstand

8 juli 2020 om 10:00 Column

Misschien ben ik bewust of onbewust te veel bezig met afstand houden. Ik betrap mijzelf daarop als ik op televisie een serie of film bekijk die voor de coronacrisis is opgenomen. Als een groep mensen dicht op elkaar staat of zit in beeld, dan vraag ik mij soms een fractie van een seconde af waarom ze niet een beetje afstand houden. Herkenbaar? Of ik kom thuis na een intensieve sessie afstand houden voor gevorderden in een plaatselijke supermarkt. Ik sta in de keuken de gehaalde boodschappen op te ruimen. In gedachten verzonken waar ik sommige spullen moet laten, zie ik in mijn ooghoek iemand aankomen en ga ik automatisch iets aan de kant. Dan blijkt het mijn vrouw te zijn.

Ik sluit me echt niet op, zeker niet. Ik ben er echter wel bewust mee bezig om de drukkere winkels en supermarkten en de drukke tijden te vermijden. Soms is het toch drukker dan verwacht. Dan helpt het ook niet mee dat je hele gezinnen en groepen toch in een supermarkt ziet rondlopen. Ik snap dat als zo’n gezin met getrokken portemonnee de zaak binnenkomt dat je als winkeleigenaar even niets zegt, maar het staat toch lijnrecht tegenover de grote posters en schermen bij de ingang die oproepen om alleen de winkel in te gaan.

Wat misschien ook herkenbaar is dat er genoeg situaties zijn dat het met die anderhalve meter afstand toch even net niet helemaal lukt. Dat overkomt mij natuurlijk ook regelmatig. Soms zie ik het echt faliekant mislukken. Ik rijd regelmatig langs de skatebaan aan de Van Geenstraat. Wat mij vaak opviel op de skatebaan was dat het vijftien oudere jongeren makkelijk lukte om met z’n allen op een bankje en enkele vierkante meter eromheen plaats te nemen. Hoezo afstand.

De gemeenteraad wilde graag de afstand tot jongeren verkleinen en riep in een motie het college op om de mening van de jeugd te vragen over de coronabestendige samenleving. Dit zal donderdagavond online plaatsvinden. De burgemeester beloofde zelfs in zijn uitnodiging dat er echt iets met de mening van de jongeren gedaan zal worden. Een gevaarlijke uitspraak, want wat als de mening van die jongeren is dat zij juist activiteiten of bankjes willen hebben om op hun eigen wijze afstand te houden? De burgemeester kan altijd die mening doorgeven aan de raad. Dan is er vanuit zijn optiek inderdaad iets mee gedaan.

De skatebaan is nu dicht vanwege renovatie. Als die vijftien jongeren van dat bankje als alternatief tijdverdrijf massaal mee gaan doen in de sessie van morgenavond, dan ben ik heel benieuwd hoeveel meningen passend in het huidige landelijke coronabeleid richting de raad gaan.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie