Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Corona stond ver af van Puttense jongeren

16 juli 2020 om 16:29 Corona

PUTTEN Het was de afgelopen tijd saai in Putten, geen evenementen, geen sport, niks doen met vrienden, geen Koningsdag en andere feesten. Alleen maar appen.

Wijnand Kooijmans

Dat zeggen Joyce en Lotte (beiden 15) in de adviezen van de Puttense jongeren over de invulling van de anderhalve meter samenleving. De ontmoeting werd gemist waardoor de verveling echt toe sloeg. De jongeren hebben dan ook de hoop dat bij een tweede corona golf meer naar hen wordt gekeken, dat de politiek met hen het gesprek aan gaat.

LASTIG De jongeren zijn blij dat er iets meer mag maar vinden het lastig dat alles moet worden gepland. Gewoon even met vrienden en vriendinnen iets ondernemen is er niet bij. Dat vinden de jongeren, zo geven de twee aan, niet leuk.

Jongeren vinden ook dat corona best ver hen afstond. In Putten waren er weinig besmettingen. De rond de 35 jongeren die mee deden aan het opstellen van de adviezen kenden dan ook niemand die corona had. "We zagen in de supermarkt ook veel mensen die zich niets van de anderhalve meter aantrokken. Dan ga je dat zelf ook niet snel doen."

PLEK Maar wat vooral speelt bij de jongeren is dat ze een plek missen om elkaar te ontmoeten in Putten. Een jongerencafé wordt als optie gezien wat de jongeren missen best evenementen die op hen zijn gericht buiten het pleinfeest.

Maar wat vooral toch ook speelt onder de jongeren is dat de keten zijn verboden. Joyce: "Ik ga er zelf niet naar toe maar we horen van jongeren dat zij ze legaal willen houden met dan maar meer controle. De keten zijn voor de jongeren, zo hebben ze mij gezegd, een 'huiskamer', een plek waar zij elkaar ontmoeten en waarover ze zelf graag de leiding hebben."

GESPREK De jongeren willen dat de gemeente in gesprek met hen gaat over de keten. Nu zijn de jongeren boos en hebben ze eigenlijk alleen maar een hekel aan de politiek. Joyce: "De politiek wordt slecht gevonden terwijl ze dat natuurlijk niet is. Het is net als de aversie tegen de politie."

De jongeren willen dat de politiek hen opzoekt en niet andersom. "Een jongen wilde een filmpje maken in de keet maar zag er vanaf omdat dan misschien bekend werd waar ze zaten en de keten moest sluiten." Laat de politiek eens een fietstocht maken langs de verschillende keten, de straat en de plek die bij jongeren populair zijn.

GELUISTERD Er gaat zeker naar de adviezen van de jeugd worden geluisterd, zo is de overtuiging van Lambooij. "We zitten er wel mee dat veel zaken die jullie aangeven zaak zijn van private partijen en we daarin niets als overheid mogen ondernemen.

Als voorbeeld noemt Lambooij het door de jongeren aangevoerd platform waarop vakantiebaantjes worden geplaatst. Een zaak van ondernemers en winkeliers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie