Afbeelding
Wij Putten

Wij Putten stelt vragen over grondwatergebruik kippenslachterij in Putten

3 augustus 2020 om 17:09 Overig

PUTTEN De fractie van Wij Putten heeft maandag vragen gesteld aan het college over de verhoging van het jaarlijkse grondwatergebruik dat kippenslachterij Storteboom voor uitbreiding van de productie nodig heeft. Het gaat om een verhoging van 210 duizend kubieke meter, waardoor het totaal gebruik op 650 duizend kubieke meter komt. ,,Daarmee pompt Storteboom in een jaar tijd net zoveel op als het Bosbad in twintig jaar", zegt raadslid Rien van den Hoek van Wij Putten. 

De vraag van Wij Putten luidde: ,,Klopt het dat de voorgenomen uitbreiding van de productie van kippenslachterij Storteboom gepaard gaat met een verhoging van het jaarlijks grondwatergebruik van 440 naar 650 duizend kubieke meter?'' De kippenslachterij heeft een aanvraag ingediend om de productie te verhogen van 160 naar 250 duizend vleeskuikens per dag. Daarvoor is 650 duizend kuub grondwater nodig. 

Onlangs is de gemeente samen met het waterschap een onderzoek gestart naar de gevolgen van het oppompen van grondwater door het Bosbad. Wij Putten vraagt zich af of er ook een grondig onderzoek naar de gevolgen van de onttrekking door Storteboom moet plaatsvinden. ,,Het gaat tenslotte allemaal over dezelfde grondwatervoorraad in de gemeente Putten."

UITBREIDING Ook worden er vragen gesteld over de huisvesting van de extra 120 werknemers. Naar verwachting van WijPutten gaat het veelal om arbeidsmigranten. Maar ook over de plannen om tegenover het bedrijf op het terrein van Sligro 120 woningen te bouwen. Wij Putten wil weten of die woningbouw als gevolg van de productie-uitbreiding geheel of gedeeltelijk in gevaar komt. Verder wil de fractie van Wij Putten weten of toename van de uitstoot van stikstof problemen oplevert. Productie-uitbreiding betekent immers meer verkeersbewegingen. De fractie krijgt signalen dat het terrein nu al te klein is om de vrachtwagens te kunnen parkeren. ,,Hoe moet dat als de productie met ruim 60 procent toeneemt?"

Tot slot wil de fractie van Wij Putten weten hoe het college in zijn algemeenheid aankijkt tegen productie-uitbreiding van dit bedrijf op deze locatie, zo dicht tegen het centrum aan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie