Afbeelding
Jan Aukes

Achterstand bouw ingehaald: 'Keurig in de pas met prognose'

6 augustus 2020 om 10:00 Politiek

PUTTEN De achterstand in de aantallen te bouwen woningen die is ontstaan in de afgelopen twee jaar wordt dit jaar al volledig ingehaald. Ook ligt het college van burgemeester en wethouders op koers als het gaat om de aantallen te bouwen woningen tot 2025.

Wijnand Kooijmans

Dat vertelt wethouder Ewoud ’t Jong naar aanleiding van een notitie van Gemeentebelangen. Aanleiding is, zo zegt Henk Koornneef, dat zijn partij wil voorkomen dat vanaf 2023 opnieuw een dip kan ontstaan in de woningbouw. Koornneef maakt zich grote zorgen als het gaat om de voortgang van de woningbouw. Ook vindt hij dat de bestaande achterstand moet worden ingehaald. Volgens Herman Luitjes (Wij Putten) is het onzin dat Gemeentebelangen blijft hameren op het inhalen van de achterstand omdat wat betreft de woningaantallen Putten keurig in de pas loopt met de prognose. Koornneef is van mening dat eerder met de plannen voor Putten Zuid had moeten worden begonnen.

Wim van de Koot (CDA) is ook wel bezorgd om een eventuele dip als het gaat om de woningbouw. Maar vindt dat Putten er ook voor moet waken te bouwen voor de bovenlokale behoefte. In de wetenschap dat de wet niet toestaat woningen met voorrang te reserveren voor inwoners van de gemeente Putten. Herman Luitjes heeft alle cijfers op een rijtje gezet en kan daaruit niet anders concluderen dat het gevraagde aantal woningen is en wordt gerealiseerd.

Ten aanzien van de kritiek van Gemeentebelangen dat te laat met Putten Zuid is begonnen geeft Luitjes aan dat zijn partij al in 2015 dit gebied heeft genoemd als achtervang, een voorstel waarbij Gemeentebelangen zich toen ook heeft aangesloten. Zorgpunt voor Luitjes is dat in de planning van de woningbouwcijfers niet de cijfers worden gehaald zoals deze in de recent door de raad aangenomen woonvisie zijn vastgelegd.

In de planning is 25 procent sociale woningbouw opgenomen waar de raad een percentage van 30 procent wil. De plannen voor nieuwbouw op de plek van het voormalig postkantoor en aan de Bakkerstraat zijn vooral gericht op de bouw van duurdere woningen. Wethouder 't Jong wil na de zomer met een voorstel komen aan de raad rond het vereveningsfonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie