Afval, waar kan ik het brengen?

8 augustus 2020 om 16:53 Column Deel je nieuws

Wat is er toch aan de hand met ons afval? Ik blijf over dit soort zaken schrijven; half juli had ik een column voor de lokale krant Elburg over Diftar en ook een column in de Harderwijker Courant over het scheiden van afval. En wat blijkt: nu lees ik dat er problemen zijn in Putten met het afval. Betekent dit dat afval een steeds belangrijk punt in ons leven gaat krijgen of produceren we gewoon steeds meer afval? 

 

In Putten schijnt het probleem te liggen in het tuinafval; op zich kan het een flink probleem worden, vooral als u een grote tuin hebt. Echter het probleem ligt meer in het feit dat er mensen hun afval komen aanbieden die niet in Putten wonen. En dat is nogal opvallend te noemen. 
De gemeente overweegt een legitimatieplicht voor het brengstation voor afval in Putten, om te voorkomen dat “ … hoveniersbedrijven en mensen van buiten Putten de gelegenheid gebruiken om tuinafval gratis in Putten te dumpen …” 

 

Nu weet ik niet hoe het met u zit, maar om nu te gaan rijden met tuinafval van zeg, Dronten naar Putten om daar het tuinafval gratis achter te laten, is toch het laatste wat in me opkomt. Als je dit tot in het absurde zou doortrekken, dan zou ik met mijn eerste berg afval naar Harderwijk rijden, met de tweede berg naar Dronten en met mijn tuinafval naar Putten. Zoiets bedenk je toch niet, echt niet. 

 

Volgens een artikel in De Stentor zou er een toename zijn geweest in het tuinafval van 2 miljoen kilo in 2014 naar 3.5 miljoen zo’n vijf jaar later. In vijf jaar tijd is er meer afval aangeboden, misschien meer mensen, grotere tuinen, meer afval afvoeren, maar het belangrijkste is dat wethouder Roelof Koekkoek niet weet waar het afval vandaan komt. Met zo’n opmerking in een artikel vraag ik me toch meteen af, of dat de wethouder dat van de rest van het afval dan wel weet, waar het vandaan komt. 
In ieder geval is het brengen van tuinafval bij de milieustraat aan de Hoge Eng West al zes jaar gratis, terwijl Ermelo 12 euro rekent en Harderwijk 15 euro voor een aanhangwagen groenafval. 

 

Maar dan nog één keer, het gaat aan mij voorbij als men zegt dat mensen uit Harderwijk hun tuinafval naar Putten gaan brengen. Ik heb geen eigen vervoer, dus ik zou met de bus al mijn afval moeten wegbrengen, dat zal dan knap prijzig worden voor gratis inleveren van tuinafval in Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie