Afbeelding
Pixabay

‘Bedrijfswoning alleen voor betrokkenen bij park Nordic 1’

20 augustus 2020 om 15:32 Wonen

PUTTEN Voor mensen die geen binding hebben met recreatiepark Nordic 1 is wonen in de bedrijfswoning niet toegestaan. Dat zegt de gemeente Putten. 

Wijnand Kooijmans

Voor zowel het park als de bedrijfswoning hebben zich kopers gemeld. Het door hen in de arm genomen bureau heeft vijf verschillende hypotheekverstrekkers in de arm genomen om de financiering van de aankoop van de beheerderswoning rond te krijgen. Maar de onlosmakelijkheid van de beheerderswoning met het recreatiepark alsmede de huidige bestemming ‘recreatie’ maakt dat hij overal bot vangt.

REDEN Voor hem reden het college te vragen naast de bestemming ‘recreatie’ ook wonen toe te staan. Daarmee komt de verplichting te vervallen dat het pand alleen door de beheerder mag worden bewoond. Dat maakt het voor geldverstrekkers mogelijk om bij een eventuele noodzaak het pand te moeten verkopen dit tegen marktwaarde te doen.

Het verzoek plaatst het college van burgemeester en wethouders wel voor een dilemma. Omdat geldverstrekkers weigeren een beheerderswoning te financieren stopt de doorstroming binnen de recreatiesector wat eenverdere achtergang teweeg kan brengen. Daarbij valt te denken aan de leeftijd van de beheerders, nieuwe financiële impulsen en ideeën en uiteindelijk geen investeringen meer.

SIGNAAL Het signaal voor deze woning is niet de enige. Ook de verkoop van een beheerderswoning aan de Schovenhorsterveldweg loopt tegen hetzelfde probleem aan. Ook hier wil geen geldverstrekker de beheerderswoning financieren terwijl het om goed onderhouden grote woning gaat.

Opgemerkt wordt dat de noodzaak van het wonen op een recreatiepark minder is geworden. De bedrijfsvoering vindt door de digitalisering steeds meer op afstand plaats. Een uitgepond park met allemaal tweede huisjes heeft ook een totaal andere dynamiek dat een recreatiepark dat voor wisselende verhuur wordt ingezet.

STANDPUNT Op dit moment geldt het standpunt van de raad dat beheerderswoningen beschikbaar moeten blijven voor de recreatieparken. Maar de kanttekening wordt gemaakt dat wellicht een nieuwe discussie op gang moet worden gebracht wanneer de markt aangeeft dat er geen beheerderswoningen meer gefinancierd kunnen worden.

Het nu opnemen van de gevraagde bestemming ‘wonen’ leidt tot precedentwerking. Dit valt, zo wordt aangegeven, mogelijk te beperken door dit alleen toe te staan bij de verkoop van een beheerderswoning, inclusief het achterliggende park. Maar als nadeel daarvan wordt
gezien dat de woningen bewoond gaan worden door mensen die geen relatie hebben met het park en een verzoek om alsnog een bedrijfswoning toe te staan strand op het standpunt geen extra bebouwing toe te staan. Met als gevolg dat er geen beheer op het park meer kan plaatsvinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie