Afbeelding
Pixabay

‘Mogelijk legitimatie nodig bij aanbieden grof tuinafval in de toekomst’

28 augustus 2020 om 15:15 Politiek

PUTTEN Er gaat gekeken worden naar de mogelijkheden te controleren wie grof tuinafval komt storten in Putten. Waarbij het Puttense college van burgemeester en wethouders aangeeft dat een pasjessysteem moeilijk sluitend is te krijgen. Op basis van de AGV-wetgeving moet worden vastgesteld wat wettelijk tot de mogelijkheden behoort.

Dat blijkt uit het antwoord van het college op vragen van Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen). Aanleiding voor hem was onder meer dat journalisten van buiten Putten wel heel gemakkelijk hun tuinafval in Putten konden storten. De discussie over de inzameling van het tuinafval is zeer actueel geworden omdat de hoeveelheid die wordt gestort sterk groeit. En ook aanzienlijk meer is dan vooraf op basis van prognoses werd ingeschat.

GROEI Hoogendijk wijst in zijn vragen erop dat het niet valt uit te sluiten dat de groei van de hoeveelheid gestorte tuinafval ontstaat door afvaltoerisme. Maar voor hier een afdoende onderzoek naar heeft plaatsgevonden vindt hij het te vroeg om nu al een besluit te nemen dat voor het storten van tuinafval per 1 januari 2020 betaald moet gaan worden.

Het college geeft als antwoord dat het een feit is dat de afvalstroom grof tuinafval groeit en hiervoor kosten moeten worden gemaakt om dit te verwerken. Die ook moeten worden betaald. Met het invoeren van een poorttarief wordt, zo zegt het college, voldaan aan het principe dat de vervuiler betaalt. Het betekent ook dat de afvalstoffenheffing minder snel behoeft te stijgen.

OVERWEGING Hoogendijk vraagt zich af of wethouder Roelof Koekkoek echt de indruk heeft dat afvaltoerisme nauwelijks plaats vindt. Hij wijst er op dat voor tuinafval in Nijkerk, Ermelo en Barneveld extra en in veel gevallen nog meer betaald moet worden. Het college vindt dat onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van afvaltoerisme. Maar erkent dat het niet of minder betalen van tuinafval voor een particulier een overweging kan zijn het naar een andere gemeente te brengen. Maar, zo zegt het college, er zijn meer factoren die hierbij een rol spelen. Daarom wordt het van belang gevonden dit verder uit te werken.

Tot 2014 moest voor het aanbieden van grof tuinafval worden betaald. Er is indertijd van betaald aanbieden afgezien, aangezien een aantal omliggende gemeenten dat ook deed. Een identiteitscontrole was, zo zegt het college, toen niet opportuun. Later is overwogen dat controle op identiteit negatieve effecten had in de vorm van wachttijden. Het zou afbreuk doen aan de dienstverlening en overlast veroorzaken voor omliggende bedrijven op de Hoge Eng. De ingezamelde tonnages gaven ook geen aanleiding controles uit te voeren.

STIJGING Er is uitgegaan van een lichte stijging van de hoeveelheid aan te bieden groen. Inmiddels is er, zo geeft Koekkoek aan, sprake van een absurde toename van het gewicht aan groen afval. Het gaat om 75 procent meer dan de hoeveelheid die werd ingezameld op het moment dat besloten werd de inzameling gratis te doen verlopen.

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie