Afbeelding
Pixabay

Veelgestelde vragen over corona en het amateurvoetbal

29 augustus 2020 om 07:00 Corona

PUTTEN Met de start van de wedstrijden om de KNVB-beker gaat er dit weekend voor eerst sinds maanden weer om het echt gevoetbald worden bij de amateurs. Met in de komende weken ook de start van de diverse competities in het verschiet, kunnen er bij clubs, spelers of toeschouwers diverse vragen ontstaan met betrekking tot de corona-richtlijnen. Voetbalbond KNVB heeft daarom een aantal veelgestelde vragen over corona en het amateurvoetbal opgesteld. Hieronder een selectie.

Is het veilig en verantwoord om weer te gaan voetballen?

KNVB: De Rijksoverheid bepaalt -na advies te hebben ingewonnen bij de virusexperts van het RIVM- wat veilig is en wat niet en daarmee ook wat in Nederland is toegestaan en wat niet. Net als iedereen moeten wij de Rijksoverheid volgen. Zij hebben bepaald dat contactsporten sinds 1 juli weer verantwoord kunnen worden beoefend en dat buiten het veld de accommodaties moeten voldoen aan de ‘basisregels’, zoals het onderling 1,5 meter afstand houden. Deze eisen hebben wij middels uitvoerige protocollen vertaald naar de praktijk. De betreffende gemeente ziet er ook nog op toe dat de complexen ‘coronaproof’ zijn en blijven.

Wie is verantwoordelijk voor de 1,5 meter handhaving bij mijn vereniging?

KNVB: In eerste instantie ben je als club ervoor verantwoordelijk dat de coronaregels zo goed mogelijk worden nageleefd op jouw accommodatie. Wijs hiervoor bijvoorbeeld een ‘corona-coördinator’ aan die geldt als aanspreekpunt en mensen erop kan wijzen wanneer zij bijvoorbeeld de 1,5m niet goed in acht nemen. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor de controle en handhaving op de coronamaatregelen. Wanneer blijkt dat de coronamaatregelen niet goed worden nageleefd bij jouw club, kunnen zij als uiterste sanctie besluiten de club te sluiten. Het is dus in ieders belang om het niet zover te laten komen en elkaar goed te wijzen op de naleving van de regels.

Wat moeten we doen als iemand positief getest is op het coronavirus?

KNVB: Als iemand van de vereniging positief wordt getest op het coronavirus dan gelden de op dat moment geldende richtlijnen vanuit de overheid. Dit betekent dat deze persoon thuisblijft en de richtlijnen volgt die de GGD hem/haar oplegt. De GGD verzorgt het bron- en contactonderzoek. Wanneer de GGD het advies geeft om in quarantaine te gaan is het dringende advies dit ook op te volgen. Gedurende de opgelegde quarantaineperiode neem je vanzelfsprekend ook niet deel aan trainingen en wedstrijden. Komt een team in de problemen omdat meerdere spelers in quarantaine moeten waardoor er geen volwaardig team opgesteld kan worden, neem dan contact op met de KNVB zodat de gevolgen voor de competitie (en beker) kunnen worden besproken. Lees hier meer informatie van het RIVM over de regels die gelden bij een positieve test.

Welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot het verplaatsen van wedstrijden?

KNVB: Er zijn binnen het veldvoetbal veel mogelijkheden om zelf of in onderling overleg wedstrijden te verplaatsen. Maak -indien nodig- gebruik van deze ruimte en verleen zoveel mogelijk medewerking aan elkaar met betrekking tot verzoeken om wedstrijden te verplaatsen. Alleen op die manier kunnen we zorgen voor een veilig en verantwoord verloop van de competitie.

Bij het zaalvoetbal is het niet mogelijk om wedstrijden onderling te verplaatsen in verband met de inhuur en beschikbaarheid van de sporthallen. Mocht je vragen hebben over het inhalen van een zaalvoetbalwedstrijd, neem dan contact op met de KNVB.

Wat moeten we doen als een team aangeeft niet te durven spelen in verband met het coronavirus?

KNVB: Zolang de (lokale) overheid aangeeft dat het verantwoord is om wedstrijden te spelen verwachten we van teams dat zij hun wedstrijden ook gaan spelen. Mocht een team toch aangeven niet te willen/durven spelen, neem dan eerst contact op met de tegenstander om te kijken of de wedstrijd kan worden verplaatst naar een moment -binnen de gestelde termijn- waarop dat beter voelt voor het betreffende team. Mocht er geen passende oplossing worden gevonden, neem dan contact op met de KNVB om de gevolgen te bespreken.

Moeten reservespelers en andere teamofficials ook 1,5 meter afstand van elkaar houden op de bank?

KNVB: Reservespelers en teamofficials boven de 18 jaar moeten 1,5m afstand van elkaar houden, ook op de reservebank. De extra ruimte kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld het gebruik van stoelen naast de dug-out. Deze mogen neergezet worden buiten de instructiezone richting de hoekvlag. Alle teamofficials die niet strikt noodzakelijk plaats moeten nemen op de reservebank worden geadviseerd om achter de omheining plaats te nemen, uiteraard ook op 1,5m afstand van anderen. In verband met het beperkte aantal beschikbare plekken op de reservebank wordt een pupil van de week die plaatsneemt op de reservebank afgeraden.

Is het toegestaan om met personen uit meerdere huishoudens in één vervoersmiddel naar uitwedstrijden te reizen?

KNVB: Ja, dit is toegestaan. Hiervoor gelden wel de richtlijnen en adviezen vanuit de overheid. Wanneer je met personen uit meerdere huishoudens plaatsneemt in één auto is het advies om een mondkapje te dragen voor reizigers van 13 jaar en ouder. Voor het vervoer in een bus/touringcar geldt de verplichting van het dragen van een niet-medisch mondkapje voor reizigers van 13 jaar en ouder. Lees hier meer informatie vanuit de overheid over het vervoer en gebruik van mondkapjes.

Welke sanctie moet er worden opgelegd als een speler opzettelijk in het gezicht hoest van een andere speler of official?

KNVB: Bij het opzettelijk hoesten in het gezicht van een speler wordt een rode kaart uitgedeeld. Dit gedrag hoort -zeker in deze tijd- niet thuis op het voetbalveld en hiermee loop je bewust het risico om de gezondheid van de tegenstander en wedstrijdofficial in gevaar te brengen.

Lees hier meer vragen en antwoorden over corona en het amateurvoetbal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie