Afbeelding
Theo Afman

De Hel van Husum: Het trieste einde van meer dan twintig Puttenaren

10 september 2020 om 11:40 Historie

PUTTEN Ladelund is een begrip in Putten weet Theo Afman auteur van ‘De Hel van Husum’. In Putten is het zusterkamp Husum-Schwesing veel minder bekend. Toch verbleven er in WO II waarschijnlijk enkele honderden Puttenaren voor korte of langere tijd. Ruim twintig van hen stierven in het aan de Waddenzee gelegen Husum. 

Theo Afman heeft een boek geschreven over de lotgevallen van zijn Groninger familie in de Tweede Wereldoorlog. Zijn opa zat in het verzet, zijn vader en ooms moesten onderduiken. Zijn oom Tamme werd gearresteerd en kwam via Kamp Amersfoort en KZ Neuengamme in KZ Husum-Schwesing terecht. Daar stierf hij op 22-jarige leeftijd onder erbarmelijke omstandigheden.

Tamme Afman komt met 1500 andere gevangenen op 26 september 1944 in Husum-Schwesingaan. Op die dag wordt het kamp geopend. Een deel van de bij de razzia opgepakte Puttenaren arriveert op 19 oktober in een transport van duizend gevangenen. Op 1 november vervolgens worden duizend gevangenen, waaronder veel Puttenaren, doorgetransporteerd naar Ladelund zo’n veertig kilometer verderop. Een deel van de mannen uit Putten blijft achter in Husum-Schwesing. De kampen hebben dezelfde kampkommandant: Hans Griem. 

Griem is een gewelddadig, aan de alcohol verslaafd persoon die soms lukraak met zijn pistool op de gevangenen schiet. Onder zijn leiding is het in beide kampen een grote chaos. In Husum-Schwesing sterven in korte tijd driehonderd gevangenen, voor het grootste deel Nederlanders. Zij zijn doelbewust vermoord door stelselmatige ondervoeding in combinatie met zware lichamelijke arbeid, onderkoeling en voortdurende bedreiging en intimidatie. De omstandigheden in het kamp worden door de auteur gedetailleerd beschreven. Daarbij heeft hij hulp gehad van Husum-Schwesing overlevende Jan van der Liet (93 jaar).

Ook de zogenaamde Empfangszeremonie na aankomst in Neuengamme, die alle mannen uit Putten ook hebben moeten ondergaan, wordt nauwkeurig beschreven. Het boek is, een bijna voelbaar, schrijnend en inzichtgevend verslag geworden van iets dat nooit had mogen gebeuren. Het boek ligt in de boekhandel in Putten en is verkrijgbaar als e-book.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie