De herdenking in 2019
De herdenking in 2019 Henk Hutten

Razziaherdenking Putten gaat in aangepaste vorm door

14 september 2020 om 15:21 Historie

PUTTEN Putten herdenkt elk jaar op 2 oktober de slachtoffers van de razzia, die op 1 en 2 oktober 1944 werd uitgevoerd door de Duitse bezetter. Hierbij kwamen 552 mensen om het leven. De herdenking gaat dit jaar door, zo heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Vanwege het coronavirus vindt de bijeenkomst in aangepaste vorm plaats. 

Burgemeester H.A. Lambooij: ,,Ieder jaar komen ruim duizend mensen naar de herdenkingshof. Dat is nu niet mogelijk. Om die reden zenden wij de herdenking live uit via het gemeentelijke YouTube-kanaal en de gemeentelijke website.”

GROOT SCHERM De gemeente biedt de nabestaanden en andere belangstellenden de gelegenheid om de herdenking via een groot scherm te bekijken. Dit scherm van drie bij vijf meter wordt in de directe omgeving van de herdenkingshof geplaatst. 

Lambooij: ,,Veel mensen voelen de behoefte om samen te herdenken. Die mogelijkheid willen wij hen dit jaar niet ontnemen. De aanwezigen kunnen na afloop van het officiële gedeelte, bij wijze van eerbetoon, langs het monument en de gelegde kransen lopen.”

De gemeente vraagt mensen die de herdenking ter plaatse willen bijwonen om uiterlijk 18.45 uur aanwezig te zijn. ,,De coronamaatregelen maken dat wij extra tijd nodig hebben om iedereen vóór 19.00 uur op correcte wijze een plaats te laten innemen”, zegt de burgemeester. 

Voor het scherm worden, op anderhalve meter van elkaar, stoelen geplaatst. Daarbij zien gastheren en gastvrouwen van de gemeente erop toe dat iedereen de anderhalvemeternorm in acht neemt. Lambooij: ,,Dit alles vraagt om een flinke organisatie en medewerking van iedereen. Maar dit zorgt er wel voor dat wij óók in deze bijzondere tijd op een waardige wijze kunnen stilstaan bij de ramp die zich in 1944 in ons dorp voltrok. Dat vinden wij als college erg belangrijk.”

Het is op 2 oktober niet toegestaan om de herdenking te volgen vanaf de wegen en de grasvelden rondom de herdenkingshof. Ook omliggende wegen zijn tijdens de plechtigheid afgesloten. Dit alles om te voorkomen dat mensen zich te dicht op elkaar bevinden. ,,Daar zien wij scherp op toe”, zo verzekert Lambooij.

PROGRAMMA De opzet van herdenking kent geen wijzigingen ten opzichte van andere jaren. ,,Dat doen wij sinds jaar en dag op dezelfde waardige en ingetogen manier. Dus dit jaar ook”, geeft de burgemeester aan. Het verschil zit in het aantal mensen dat in de herdenkingshof aanwezig kan zijn. Zo is er dit jaar geen volledig koor, maar zijn er solisten aanwezig. Ook de fanfare treedt in een beperkte samenstelling aan. De gemeente verwacht daarnaast minder buitenlandse delegaties. Bovendien zullen de leden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders niet voltallig in de herdenkingshof zelf aanwezig zijn.

AANMELDEN Nabestaanden en belangstellenden die de herdenking via het grote scherm nabij de herdenkingshof willen volgen, dienen zich aan te melden bij de gemeente. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 25 september bij mevrouw Astrid van Ee-Evers. Zij is telefonische bereikbaar op (0341) 359 792 of per e-mail: aaevers@putten.nl

Voor aanmelding zijn naam, adres en telefoonnummer noodzakelijk. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de organisatie van de herdenking en worden daarna vernietigd.

Op de dag zelf worden alleen personen toegelaten die zich hebben aangemeld én die geen coronagerelateerde klachten hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie